Προμήθειες και μεταθέσεις υπαλλήλων, (77 επί Γεωργιάδη), στο μικροσκόπιο της εξεταστικής για το ΚΕΕΛΠΝΟ

ΚΕΕΛΠΝΟ
05-10-2017

Στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής θα απευθυνθεί η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία μετά από ομόφωνη απόφασή της αναφορικά με την απειλητική -όπως χαρακτηρίστηκε από βουλευτές της πλειοψηφίας- επιστολή υπαλλήλου του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην επιστολή, η υπάλληλος κάνοντας και χρήση συνταγματικών διατάξεων, ζητά την διακοπή της ενασχόλησης της εξεταστικής επιτροπής με τα θέματα του ΚΕΕΕΛΠΝΟ με την αιτιολογία ότι παραβιάζεται η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.

Συγκεκριμένα, υπάρχει προειδοποίηση από την υπάλληλο προς τα μέλη της Επιτροπής πως αν εξεταστούν υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη για το ΚΕΕΛΠΝΟ, τότε οι βουλευτές της Επιτροπής θα τελούν εξακολουθητικά «το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας» και το «έγκλημα αυτό ως “αυτόφωρο” κακούργημα» θα συντελείται κάθε φορά που θα συνεδριάζει η Επιτροπή.

Μάλιστα, η υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ επικαλείται δήλωση του πρωθυπουργού – κατά τη συζήτηση για την πρόταση της ΝΔ αναφορικά με την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τυχόν εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην δικαστική υπόθεση του Noor1 – υποστηρίζοντας ότι αν η Εξεταστική Επιτροπή εξετάσει εκκρεμούσες υποθέσεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ, θα «συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών» και «του τεκμηρίου αθωότητας».

Κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η έρευνα πρέπει να επεκταθεί σε 5 πράγματα:

  1. Το νομικό καθεστώς λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και πώς διαφοροποιήθηκε επί υπουργίας διάφορων υπουργών.
  2. Το θέμα του κτιρίου, το οποίο είχε 3 εκατ. ευρώ αντικειμενική αξία και αγοράστηκε έναντι 17 εκατ. ευρώ μέσω «φωτογραφικής διάταξης».
  3. Την προγραμματική σύμβαση ΚΕΕΛΠΝΟ – ΟΚΑΝΑ, η οποία υπεγράφη επί θητείας Ανδρέα Λοβέρδου.
  4. Τις διαφημιστικές καμπάνιες και δαπάνες σε sites, εφημερίδες, εταιρίες, στις οποίες «πίσω κρύβονται πρόσωπα και κουμπαριές, φίλοι, θείοι, θείες κ.ο.κ.», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας για να προσθέσει:«οι περισσότερες έπαιρναν διαφημιστική δαπάνη ενώ θα έπρεπε να τα παίζουν δωρεάν».
  5. Το «παιχνίδι συμβάσεων» για δήθεν αγορές και προμήθειες υλικών, αλλά και το σκάνδαλο με την ταχύτατη μετάθεση υπαλλήλων από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο υπ. Υγείας. Όπως είπε, «77 μέτρησα επί Άδωνι Γεωργιάδη».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο το ΚΕΕΛΠΝΟ διαχειριζόταν ποσά εκατοντάδων εκατ. ευρώ και δεν τηρούνταν ούτε τα βασικά λογιστικά βιβλία εσόδων – εξόδων. Επιπλέον, τόνισε ότι δεν υπάρχουν παραστατικά παράδοσης και παραλαβής για όσα έργα είχαν ανατεθεί, ενώ και υπάρχουν ενδείξεις για πλαστά πτυχία για κάποιους που είχαν προσληφθεί.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, με πρώτο αντικείμενο εξέτασης την δικογραφία η οποία έχει σταλεί στη Βουλή και αφορά στη δραστηριότητα του Αδ. Γεωργιάδη, ως υπουργού Υγείας, σε σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ.