Η “πανεπιστημιοποίηση” της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας “casus belli” για τους πανεπιστημιακούς

10-10-2017

Την «πανεπιστημιοποίηση» της Εθνικής Σχολής Υγείας επιχειρούν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας. Ουσιαστικά , με κοινή απόφαση, συναινούν υπέρ της ανάδειξης πανεπιστημιακών με κλειστές διαδικασίες, δηλαδή χωρίς ανοιχτή προκήρυξη θέσης ώστε να τη διεκδικήσουν όσοι θεωρούν ότι έχουν τα ακαδημαϊκά προσόντα.

Αυτό καταγγέλλει  η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, σύμφωνα με την οποία, οι υποψήφιοι επιλέγουν μάλιστα το γνωστικό αντικείμενο και τη βαθμίδα για τα οποία θα κριθούν!  Η ΠΟΣΔΕΠ κάνει λόγο για «ρουσφετολογικό θράσος» και όπως ανακοίνωσε θα προσφύγει στο ΣτΕ προκειμένου να κηρυχθεί αντισυνταγματική και άκυρη η διαδικασία.

Σημειώνεται ότι με την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας, συγκροτούνται επταμελείς επιτροπές κρίσης για ένταξη σε βαθμίδα καθηγητών των διδασκόντων της ΕΣΔΥ. Ωστόσο η ΕΣΔΥ αποτελεί ΝΠΔΔ του υπουργείου Υγείας και μετατρέπεται  έτσι σε πανεπιστήμιο χωρίς να ανήκει ΑΕΙ. Η αρχή γίνεται με 29 διδάσκοντες.

Όπως αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ, «πρόκειται για μια πρωτοφανή για την ακαδημαϊκή κοινότητα διαδικασία-παρωδία, μοναδική για τα ακαδημαϊκά δεδομένα της χώρας μας, σύμφωνα με την οποία, βάσει του ν. 4452/2017, οι διδάσκοντες και επιστημονικοί συνεργάτες της ΕΣΔΥ αποφασίζουν από μόνοι τους, με μία απλή αίτηση (!), για ποιο γνωστικό αντικείμενο και σε ποια βαθμίδα θα κριθούν (επίκουρου καθηγητή, αναπληρωτή ή καθηγητή) και μάλιστα με «κλειστή διαδικασία», χωρίς δηλαδή οποιοσδήποτε άξιος επιστήμονας από την Ελλάδα ή το εξωτερικό να μπορεί να διεκδικήσει τη θέση αυτή!!! Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, τα γνωστικά αντικείμενα τα οποία έχουν επιλέξει οι ίδιοι οι υποψήφιοι, δεν ευσταθούν επιστημονικά και καθίστανται “φωτογραφικά” ή εντάσσονται σε πολλαπλά, ξεχωριστά επιστημονικά πεδία».

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, η ΕΣΔΥ προτείνει τις επταμελείς επιτροπές κρίσης των παραπάνω, χωρίς να ακολουθούνται ακαδημαϊκά κριτήρια, καθώς καλούνται καθηγητές ΑΕΙ να κρίνουν τους διδάσκοντες και επιστημονικούς συνεργάτες της ΕΣΔΥ, χωρίς, σε πολλές περιπτώσεις, οι εκλέκτορες να έχουν το ίδιο ή έστω συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό της συγκεκριμένης θέσης, ενώ παράλληλα οι ίδιοι εκλέκτορες κρίνουν υποψηφίους σε εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους γνωστικά αντικείμενα.

«Πρόκειται για ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, το οποίο όμως αντικατοπτρίζει το ρουσφετολογικό θράσος και την αντιακαδημαϊκότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εντάσσοντας σε αυτήν με πρωτοφανή τρόπο, την ΕΣΔΥ» παρατηρεί η ΠΟΣΔΕΠ και ζητεί την απόσυρση της ΚΥΑ ενώ καλεί όλους τους πανεπιστημιακούς καθηγητές-μέλη των επταμελών επιτροπών να παραιτηθούν.