Σεξ: Γιατί δεν κάνουμε ποτέ με συγγενείς μας;

14-10-2017

Από τα προϊστορικά κιόλας χρόνια οι άνθρωποι το θεωρούσαν κατακριτέο να κάνουν σεξ με συγγενείς τους. Η τάση αυτή δεν είναι σύγχρονη. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών και Δανών επιστημόνων εξηγεί το γιατί.

Έρευνα που έγινε για τις συγγενικές σχέσεις, από τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Κοπεγχάγης αποκάλυψε ότι το σεξ μεταξύ συγγενών ήταν απορριπτέο ακόμη και από τους μακρινούς προγόνους μας πριν από 34 χιλιάδες χρόνια.

Η ανάλυση που έγινε σε ανθρώπινα μέλη που βρέθηκαν στη Ρωσία και χρονολογούνται από εκείνη την εποχή, έδειξε ότι ακόμη και σε μια πολύ μικρή κοινωνία με λίγες επιλογές αιμομιξία δεν υπήρξε. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας προσφέρουν τώρα εξηγήσεις στο γιατί οι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι είναι περισσότερο επιτυχημένο είδος από είδη όπως ο Νεάτερνταλ που προχωρούσαν σε αιμομικτική αναπαραγωγή.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα γενετικά υπολείμματα τεσσάρων ανατομικά σύγχρονων ανθρώπων από το Sunghir, μια περιοχή στη Ρωσία, όπου οι άνθρωποι θάβονταν μαζί. Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα αυτά δεν είχαν στενούς γενετικούς κώδικες αλλά έφταναν το περισσότερο μέχρι τη συγγένεια του δεύτερου ξαδέλφου. Η ίδια διαπίστωση έγινε και για δυο νεαρά άτομα που είχαν θαφτεί κεφάλι με κεφάλι.

Τα ευρήματα στους τάφους υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι εκείνης της περιόδου είναι πιθανό να είχαν αναπτύξει τελετουργίες, κανόνες και τελετές ανταλλαγής συντρόφων μεταξύ ομάδων που θύμιζαν τις σύγχρονες τελετές γάμου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Eske Willerslev, του Cambridge, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι στην Παλαιολιθική εποχή κατανοούσαν την σημασία της αποφυγής της αιμομικτικής αναπαραγωγής και την απέφευγαν σκοπίμως αναπτύσσοντας αυτό το σύστημα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Έρευνα: Όταν τα ψώνια αντικαθιστούν το σεξ!
Σεξ: Δέκα παράξενοι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης (βίντεο)