Αυτά είναι τα γονίδια που καθορίζουν το χρώμα του δέρματος

16-10-2017

Το χρώμα του δέρματος μπορεί να έχει πολλές αποχρώσεις. Άσπρο, μαύρο, κίτρινο, κόκκινο… Τι είναι όμως που προκαλεί αυτή τη διαφοροποίηση; Τα γονίδια. Μάλιστα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων μπόρεσε να καταδείξει τα ακριβή γονίδια που ευθύνονται για το χρώμα του δέρματος μας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψαν γονιδιακές μεταλλάξεις που θα βοηθήσουν μεταξύ άλλων στην καλύτερη κατανόηση του καρκίνου του δέρματος και άλλων παθήσεων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν νέες γονιδιακές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τις χρωματικές αποχρώσεις του δέρματος σε αφρικανικούς πληθυσμούς «που πιστεύουμε ότι συμβάλλουν στην πιο χαρακτηριστική γενετική διαφοροποίηση του σύγχρονου ανθρώπου», σύμφωνα με την καθηγήτρια Γενετικής και Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Σαρα Τισχκοφ.

Μέχρι σήμερα, ελάχιστα γονίδια έχουν σχετιστεί με τις φυσιολογικές διακυμάνσεις του χρώματος του δέρματος. Τα περισσότερα έχουν προκύψει από μελέτες που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Όμως, οι Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν την απόχρωση του δέρματος και γενετικά δεδομένα για σχεδόν 1.600 εθνικά και γενετικά διαφορετικά άτομα στην Αφρική.

Οι ειδικοί εντόπισαν γενετικές μεταλλάξεις που επηρέαζαν το διακριτό αυτό χαρακτηριστικό του ανθρώπου και διαπίστωσαν ότι επηρεάζουν την απόχρωση του δέρματος εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου στη Γη.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Science, οι περισσότερες από τις σχετικές γενετικές μεταλλάξεις φαίνεται να έχουν ιστορία άνω των 300.000 χρόνων. Ορισμένες προέκυψαν σχεδόν ένα εκατομμύρια έτη πριν, δηλαδή πολύ πριν την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου.

Σε πολλές περιπτώσεις, παλαιότερες εκδοχές των μεταλλάξεων αυτών κάνουν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι τελικά οι προϊστορικοί άνθρωποι είχαν ανοιχτόχρωμα και όχι σκούρα δέρματα.

«Αν ξυρίζαμε έναν χιμπατζή θα διαπιστώναμε ότι έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα. Συνεπώς είναι λογικό το χρώμα του δέρματος των προγόνων μας να ήταν σχετικά ανοιχτό. Πιθανολογούμε ότι όταν αρχίσαμε να χάνουμε το τρίχωμα που κάλυπτε το σώμα μας και από τα δάση μετακινηθήκαμε στις σαββάνες, χρειαστήκαμε το σκούρο δέρμα. Οι μεταλλάξεις που βρίσκονται πίσω από τα ανοιχτόχρωμα και σκουρόχρωμα δέρματα συνεχίζουν να εξελίσσονται μαζί με τον άνθρωπο, ακόμα και σήμερα», εξηγεί η Δρ Τισχκοφ.

Και συμπληρώνει ότι «όταν συνήθως σκεφτόμαστε την Αφρικανική Ήπειρο, έχουμε την τάση να “βλέπουμε” σκούρα δέρματα, αλλά εμείς παρατηρήσαμε ότι και μεταξύ των κατοίκων της Αφρικής υπάρχουν τεράστιες χρωματικές διακυμάνσεις στην απόχρωση του δέρματος. Έχουμε δέρματα, από ανοιχτά έως πάρα πολύ σκούρα και όλα τα ενδιάμεσα στάδια».

Να σημειωθεί ότι πολλά από τα γονίδια και οι νέες γενετικές μεταλλάξεις που εντόπισαν οι αμερικανοί ερευνητές ενδεχομένως να μην απαντώται εκτός Αφρικής. «Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλομορφία στις αποχρώσεις δέρματος στην Αφρική που συχνά παραγνωρίζεται. Δεν υπάρχει αυτό που λέμε αφρικανική φυλή. Παρατηρήσαμε ότι η απόχρωση του δέρματος διαφέρει τόσο πολύ στην αφρικανική ήπειρο και συνεχίζει να μεταβάλλεται διαρκώς. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις οι γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με το ανοιχτόχρωμο δέρμα πηγάζουν από την Αφρική», καταλήγει η ερευνήτρια.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Το χρώμα του δέρματος μας επηρεάζει το πόσο κοιμόμαστε