Περπάτημα: Δύο ώρες την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

20-10-2017

Με τους σημερινούς ρυθμούς μας είναι δύσκολο να αφιερώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται στην υγεία μας. Είναι όμως πάρα πολύ σημαντικό. Και τι μπορούμε να κάνουμε; Δεν χρειάζονται πολλά πράγματα. Δυο ώρες περπάτημα την εβδομάδα αρκεί για να μειώσουμε την πιθανότητα πρόωρου θανάτου. Αυτό τουλάχιστον έδειξε μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Ακόμη και δύο ώρες περπάτημα την εβδομάδα αρκούν για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventive Medicine.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Αλπα Πατέλ, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 140.000 ανθρώπους. Από αυτούς, το 95% περπατούσαν λιγότερο ή περισσότερο (το 5% σχεδόν καθόλου), ενώ σχεδόν οι μισοί χρησιμοποιούσαν το περπάτημα ως τη μόνη τους άσκηση.

Λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, παχυσαρκία κ.α.), η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και λιγότερες από δύο ώρες περπάτημα μέσα στην εβδομάδα σχετίζονται με μειωμένη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με καθόλου περπάτημα.
Με 2,5 έως 5 ώρες περπάτημα την εβδομάδα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν μειωμένος κατά 20% κατά μέσο όρο.

Το όφελος για όσους μόνο περπατούν είναι μεγαλύτερο, όσον αφορά την πιθανότητα πρόωρου θανάτου από παθήσεις των πνευμόνων. Ο κίνδυνος αυτός είναι μειωμένος κατά 35% για όσους περπατούν πάνω από έξι ώρες την εβδομάδα. Ο κίνδυνος είναι επίσης μειωμένος κατά περίπου 20% για τον πρόωρο θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια και κατά 9% από καρκίνο.

«Το περπάτημα είναι η τέλεια άσκηση, γιατί είναι απλή, δωρεάν, βολική, δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ή εκπαίδευση και μπορεί να την κάνει κανείς ανεξαρτήτως ηλικίας» εξηγεί η Δρ Πατέλ και τονίζει ότι, ιδίως καθώς γερνάει ο πληθυσμός, το περπάτημα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη δημόσια υγεία, αν γίνει συνήθεια στους περισσότερους ανθρώπους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το περπάτημα με μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη, καρκίνο κ.α.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Τι μαρτυρά το περπάτημα μιας γυναίκας για τον οργασμό της
Tο αργό περπάτημα στην τρίτη ηλικία ίσως είναι ενδεικτικό νοητικής διαταραχής