Αυτά είναι τα 9 μυστικά που κρατούν μια σχέση δυνατή

25-10-2017

Είναι δύσκολο να κρατηθεί μια σχέση και να αντέξει. Χρειάζεται υπομονή και πολλή δουλειά και από τους δυο για να μείνει το ζευγάρι ενωμένο για πολλά χρόνια. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν μια σχέση να αντέξει; Η επιστήμη απαντά.

Ο δρ. Michael McNulty, του Ινστιτούτου Gottman και ιδρυτής του Κέντρου Σχέσεων του Σικάγο, εξηγεί στο Business Insider, ότι η διατήρηση εντός γάμου της φιλίας, του ρομαντισμού και της οικειότητας, ξεπερνώντας προστριβές που είναι αναπόφευκτες στο γάμο, καθώς και δημιουργώντας και διατηρώντας μία σημαντική σχέση είναι πολύ μεγαλύτερη πρόκληση για συντρόφους με επιτυχημένες καριέρες, επειδή δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο για να το προσπαθήσουν.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα, αυτά τα ζευγάρια είναι στη διακεκαυμένη ζώνη, όταν ο σύνδεσμος με την καριεέρα γίνεται πρωτεύων και η εμπιστοσύνη στη σχέση τίθεται υπό αμφισβήτηση. «Έχοντας έναν εργασιομανή σύντροφο μοιάζει σχεδόν σαν την προδοσία από μία εξωσυζυγική σχέση».

Όμως, όπως επισημαίνει ο ψυχολόγος και σύμβουλος σχέσεων, John Gottman στο βιβλίο του «What Makes Love Last», 40 χρόνια ερευνών κατέδειξαν οτι η εμπιστοσύνη και η αφοσίωση είναι δύο κρίσιμες παράμετροι για να διατηρηθούν οι σχέσεις. «Όταν και οι δύο σύντροφοι έχουν ισχυρή αφοσίωση στη σχέση, αυτό οδηγεί στην ισχυρή αίσθηση εμπιστοσύνης που κάνει την αγάπη να διαρκεί», λέει ο McNult.

Και στη συνέχεια παραθέτει μερικά από τα πιο επιτυχημένα επαγγελματικά, αλλά και στο γάμο τους ζευγάρια:

1. Προτεραιότητά τους να περνούν χρόνο μαζί

Ο αντιπρόεδρος της Handel Group και η σύζυγός του, Λόρι Γκέρμπερ, επισημαίνουν ότι το κλειδί είναι να μοιράζεται το ζευγάρι εμπειρίες.

Για παράδειγμα, ο «Mr. Facebook», Μαρκ Ζάκερμπεργκ υπέγραψε ένα.. σύμφωνο σχέσης με την τότε κοπέλα του και νυν σύζυγό του Πρισίλα Τσαν, όταν εκείνη μετακόμισε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια μερικά χρόνια πριν. Σε αυτό είχαν συμφωνήσει να βγαίνουν ραντεβού μία φορά την εβδομάδα και να περνούν 100 λεπτά εντελώς μόνοι κάθε εβδομάδα έξω από το γραφείο της ή το διαμέρισμά του.

Ο McNulty λέει ότι η δημιουργία τυπικών συμφώνων μπορεί να βοηθήσει. «Είναι ένας πιο επίσημος τρόπος να συνδέουν και να εξασφαλίζουν στο ζευγάρι το να αφιερώνει χρόνο ο ένας στον άλλον και να σχεδιάζουν τι θέλουν να κάνουν», προσθέτει

Είτε πρόκειται για ένα εβδομαδιαίο βραδινό ραντεβού ή μία εκδρομή μόνο για να δουν την οικογένειά τους, τα πολυάσχολα, επιτυχημένα ζευγάρια πρέπει να είναι πιο προσεκτικά με το χρόνο τους για να εξασφαλίζουν ότι επικοινωνούν ο ένας με τον άλλον και απολαμβάνουν πράγματα και να δίνουν νόημα στις σχέσεις τους.

2. Αναθέτουν σε βοηθούς τις δύσκολες δουλειές του σπιτιού

Αρκετά δυναμικά ζευγάρια λένε ότι αναθέτουν σε βοηθούς «βαριές» δουλειές του σπιτιού, όπως ψώνια, καθάρισμα, πλύσιμο ρούχων και μαγείρεμα, και έτσι μπορούν να περνούν περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί.

Η Laura Vanderkam, συγγραφέας του «I Know How She Does It: How Successful Women Make the Most of Their Time», είχε δηλώσεις στο παρελθόν στο Business Insider, ότι όταν αποφασίσεις ποια δουλειά θα «ξεφορτωθείς», θα πρέπει να αναρωτηθείς πόσο χρόνο σου παίρνει και πόσο τη μισείς. Μία ακόμη βοηθητική μέθοδος είναι να καθορίσεις την χρηματική αξία του χρόνου σου και να συγκρίνεις το κόστος των υπηρεσιών.

Εάν ξοδεύεις 45.000 δολάρια ετησίως και εργάζεσαι 40 ώρες την εβδομάδα (κοινώς 2.080 ώρες το χρόνο) αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος σου κοστίζει περίπου 22 δολάρια την ώρα (αν διαιρέσεις το 45.000 με το 2.080). Συνεπώς, αν μισείς τα ψώνια στο μανάβη και το αναθέσεις σε κάποιον για 20 δολάρια για μία ώρα, τότε θα ήταν καλύτερα να την αναθέσεις…

3. Περνούν χρόνο κάνοντας όμορφα πράγματα

Κάτι ακόμη που μπορεί να βοηθήσει τα ισχυρά ζευγάρια είναι να κάνουν πράγματα έξω από τον εαυτό τους. Τι εννοούμε μ’ αυτό; Πέρυσι, ο Ζάκερμπεργκ και η Τσαν έγκαινίασαν το φιλανθρωπικό ίδρυμα Chan Zuckerberg Initiative μαζί, κάτι αντίστοιχο των Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, το 2000.

«Οι άνθρωποι που επιθυμούν να κάνουν τον κοσμο καλύτερο ή να προβάλουν μία πιο πνευματική πλευρά τους μοιάζουν να έχουν μία παραπάνω ευκαιρία στη συντροφικότητα, επειδή δεν εξαρτώνται από εξωτερικούς παράγοντες για να νιώσουν καλά», σημειώνει η Vanderkam.

4. Ακούνε τον άλλον και συμπάσχουν

«Βρείτε χρόνο κάθε μέρα να μιλήσετε με το σύντροφό σας, είτε από κοντά είτε από το τηλέφωνο», αναφέρει ο McNulty, υπογραμμίζοντας ότι δεν αρκεί ένα απλό sms ή αντιστοίχως μηνύματα σε Facebook, κλπ.

«Εστιάστε σε πράγματα ή γεγονότα που προκαλούν στρες και είναι σημαντικά για τον σύντροφό σας. Ακούστε. Βοηθήστε τον/την, εξφράζοντάς του/της συναισθήματα. Να συμπάσχετε. Δείξτε υποστήριξη. Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να μας ακούν», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον McNulty, η έρυνα του Γκότμαν δείχνει ότι αυτού του είδους η συζήτηση είναι το κοινό στοιχειο όλων των επιτυχημένων ζευγαριών. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι αυτού του είδους η συζήτηση ονμάζεται «συζήτηση μείωσης του στρες». «Τα επιτυχημένα, πολυάσχολα ζευγάρια μπορεί να υποφέρουν, εάν δεν καταφέρουν να βρουν τον τρόπο να κάνουν αυτή τη συζήτηση σε καθημερινή βάση», λέει ο McNulty.

5. Μιλούν για τα όποια προβλήματα πριν να είναι αργά

Οι άνθρωποι με πετυχημένη καριέρα και αγάπη γνωρίζουν ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος και είναι καλύτερο να μην τον ξοδεύουν στο να κρατούν μυστικά. Εκφράζουν τις ανάγκες τους νωρίτερα προκειμένου να αποφύγουν συναισθήματα που έχουν συσσωρευτεί.

«Έχουμε μία τάση να αποφεύγουμε τις διαμάχες στην κουλτούρα μας και έτσι πολλές φορές οι άνθρωποι φοβούνται να εκφράσουν αυτό που χρειάζονται από τον άλλον. Και αυτό που τείνει να συμβεί είναι οι άνθρωποι να συσσωρεύουν τα παράπονά τους και σχεδόν να χτίζουν μία αίσθηση αυτοπεποίθησης, πριν αφήσουν τους εαυτούς τους τελικά να εκφράσουν τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους. Και αυτή η αυτοπεποίθηση συχνά αποφέρει ελάχιστη επικοινωνία και καυγάδες», αναφέρει ο McNulty.

6. Εκφράζουν την αλληλοεκτίμησή τους

Συχνά τα επιτυχημένα ζευγάρια μοιράζονται την αγάπη και τον θαυμασμό τους για τον άλλον. Μιλούν ο ένας στον άλλον για αυτά που εκτιμούν στον σύντροφό τους κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να αφορά κάτι που είναι ο σύντροφός σας ή κάτι που έκανε προσφάτως. Εάν οι σύντροφοι ταξιδεύουν συχνά ή έχουν διαφορετικά προγράμματα, τα επιτυχημένα ζευγάρια μπορούν να εκφράσουν όλα αυτά με ένα τηλέφωνο», εξηγεί

Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η έκφραση αγάπης μπορεί να γίνει με ένα ερωτικό μήνυμα, η έκφραση του θαυμασμού για τον σύντροφό σας σχετικά με πιο σοβαρά ζητήματα, θα μπορούσε να γίνει με ένα τηλεφώνημα ή κατά πρόσωπο. Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί ο άλλος μπορεί να ακούσει τον τόνο της φωνής ή να δει τις εκφράσεις του προσώπου και ο αντίκτυπος είναι αρκετά ισχυρότερος.

Ένα τέτοιο παράδειγμα σεβασμού εκφράστηκε από τον σύζυγο της Μεξικανής ηθοποιύ, Σάλμα Χάγεκ, Φρανσουά – Ανρί Πινό, ο οποίος τής εξήγησε το λόγο που ήθελε να επιστρέψει στη δουλειά της, αφότου απέκτησαν παιδιά.

«”Δεν θέλω να παραιτηθείς από τη δουλειά σου. Θέλω να το βλέπω κι αυτό. Και ο κόσμος δεν έχει δει το καλύτερό σου ακόμη. Για αυτό δεν μπορείς να σταματήσεις μέχρι να το πετύχεις”, μού είπε και ήταν σαν πραγματικά να μου είπε: Σήκω, πάρε τα πόδια σου και βγες εκεί έξω. Και είχε δίκιο», είπε η Χάγεκ στο περιοδικό Allure.

7. Συμφωνούν σε πολύ σημαντικά ζητήματα από την αρχή

Δύο «εγώ» σε ένα γάμο θα ήταν κάτι σπουδαίο, αν όλα τα ζητήματα ήταν συμφωνημένα από την αρχή. Μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα των ζευγαριών θα πρέπει να ξεκαθαρίζονται από την αρχή, συμπεριλαμβανομένων σεξουαλικών αναγκκών, ποιος πληρώνει τι και τα οικογενειακά όρια

Οι περισσότεροι χωρισμοί συμβαίνουν λόγω της απιστίας. Ζευγάρια που αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα αυτής της απειλής και την διαχειρίζονται έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας, επισημαινουν οι ειδικοί.

8. Να εμπιστεύονται ο ένας με τον άλλον γενικότερα

Για να παραμείνει επιτυχημένος ένας γάμος, όταν και οι δύο σύζυγοι είναι υπερβολικά απασχολημένοι, τα ζευγάρια πρέπει να παραμένουν δεμένα το ένα με το άλλο πριν το οτιδήποτε και οποιονδήποτε

«Μία επιτυχημένη καριέρα και ένα εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των συντρόφων από τη σχέση τους ή την οικογένεια που έχουν δημιουργήσει. Ο κάθε σύντροφος θα πρέπει να είναι ικανός να εμπιστεύεται τον άλλον και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τον κατανοούν και να τον υποστηρίζουν. Η σχέση τους πρέπει να έρχεται πρώτη», επισημαίνει ο McNulty.

9. Το εργασιακό περιβάλλον σέβεται την οικογένεια

Εάν έχετε τη δική σας εταιρεία ή είστε ένας άνθρωπος-κλειδί σε κάποια άλλη, το να εργάζεστε σε ένα περιβάλλον που προωθεί μία καλή ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής έχει εξαιρετικά θετικό αντίκτυο στο γάμο και γενικά στις σχέσεις, σύμφωνα με τον McNulty.

«Εάν υπάρχει κατανόηση ότι η οικογένεια έρχεται πρώτη και ότι είναι κομμάτι ενός καλού γάμου ή η οικογενειακή ζωή συμπληρώνει την επαγγελματική ζωή και είναι μέρος των αξιών της εταιρείας, τότε αυτό είναι πολύ καλό για την οικογένεια. Μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αισθάνονται οι άνθρωποι για το γάμο και την οικογένειά τους και να προβάλλει καλύτερες αξίες μεταξύ των υπαλλήλων», προσθέτει.

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι δεν πιστεύει ότι οι άνθρωποι με τεράστια επιτεύγματα έχουν μία κατάρα στις προσωπικές τους σχέσεις.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Οι υπερβολικά συχνές επαφές καταστρέφουν τη σχέση
Πως να κρατήσω δυνατή τη σχέση μου μετά το παιδί