Ποια είναι τα «υγιεινά» μυστικά που κρύβει η κολοκύθα;

29-10-2017

Κολοκύθα ή αλλιώς το λαχανικό του Οκτώβρη που αγαπούν να διακοσμούν οι Αμερικάνοι! Ο «θρύλος» λέει πως πι περίτεχνα σκαλισμένες κολοκύθες διώχνουν μακριά τα κακά πνεύματα, και δεν θα φάνταζε καθόλου παράλογο εάν σε αυτό συνέβαλαν και η «μυστική» διατροφική τους δύναμη.

Από που κατάγεται η κολοκύθα;

Ισορροπεί ανάμεσα στα λαχανικά και στα φρούτα, καθώς χρησιμοποιείται στην παρασκευή κυρίως πιάτων, βοτανικά όμως ανήκει στα φρούτα. Η κολοκύθα δεν έχει τις ρίζες της σε κάποια συγκεκριμένη χώρα ή ήπειρο, καθώς για την καταγωγή της ερίζουν αρκετοί λαοί. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζατε, είναι πως η λέξη pumpkin, που στα αγγλικά σημαίνει κολοκύθα, προέρχεται από την ελληνική λέξη πεπόνι!

Ποια συστατικά κάνουν την κολοκύθα να ξεχωρίζει;

Η κολοκύθα έχει έντονο χρώμα, από κίτρινο μέχρι πορτοκαλί, το οποίο και οφείλει σε ένα διατροφικό συστατικό με το όνομα β-καροτένιο. Το τελευταίο θα το βρείτε σχεδόν σε όλα τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, και ο ρόλος του στο σώμα είναι αντιοξειδωτικός. Ακόμη, το β-καροτένιο χρησιμοποιείται σαν «πρώτη ύλη» για τη σύνθεση της πολύτιμης βιταμίνης Α από το οργανισμό. Από την μία μεριά το β-καροτένιο φαίνεται πως είναι πολύτιμο για την προστασία των ματιών και του προστάτη. Από την άλλη, η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για να βλέπετε καλά το βράδυ, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και για την υγεία του δέρματος. Επιπλέον στη χειμωνιάτικη κολοκύθα θα βρείτε σχεδόν τρεις φορές τις φυτικές ίνες που θα παίρνατε από πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Θυμηθείτε πως οι μακριές αλυσίδες των φυτικών ινών σας βοηθούν να χορτάσετε, να ελέγξετε το βάρος , τη χοληστερόλη και το ζάχαρό σας, ακόμα και να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα.

Φυσικά λίστα με τα θρεπτικά συστατικά της κολοκύθας δεν σταματά στο β-καροτένιο και στις φυτικές ίνες. Το φθινοπωρινό λαχανικό είναι πηγή πολλών άλλων βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως η βιταμίνη Κ, το κάλιο και ο σίδηρος. Οι ου χρησιμοποιούνταν ήδη από αρχαίους πολιτισμούς για την πααρδοσιακή αντιμετώπιση παθήσεων όπως η ουρική αρθρίτιδα. Σήμερα είναι γνωστό πως είναι καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, ωμέγα 6 λιπαρών και τρυπτοφάνης. Η τελευταία συμβάλει στην παραγωγή της ορμόνης της «χαράς», της σεροτονίνης, που σας φτιάχνει τη διάθεση!

Πώς να μαγειρέψετε με την κολοκύθα;

Όταν αγοράσετε μία κολοκύθα, φροντίστε να μην λείπει το κοτσάνι της, και όταν έρθει η ώρα να τη μαγειρέψετε αφήστε τη τουλάχιστον 30 λεπτά στο φούρνο ή στην κατσαρόλα. Οι στρογγυλές κολοκύθες έχουν πιο γλυκιά γεύση και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παραδοσιακών γλυκών του κουταλιού, αλλά και πίτες. Για αλμυρά πιάτα προτιμήστε τις κίτρινες κολοκύθες με το μακρόστενο λαιμό. Η «εποχή» τους είναι από τον Οκτώβρη μέχρι το Μάρτη, με ιδανικό μήνα το Νοέμβρη. Μπορείτε να τις διατηρήσετε όλο το χειμώνα σε σκιερό μέρος.

Φθινοπωρινή ομελέτα με κολοκύθα

Υλικά για 4 μερίδες

  • Γλυκοπατάτα, 1 βρασμένη, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κομμάτια Ελαιόλαδο, 3 κουτ. σούπας
  • Καρότο, 1 μεγάλο τριμμένο
  • Κρεμμύδι φρέσκο, 1 ψιλοκομμένο
  • Αυγά, 2 ολόκληρα
  • Ασπράδια αυγών, 3
  • Κολοκύθα, 2 φλυτζάνια βρασμένη και πολτοποιημένη στο μούλτι
  • Τζίνζτερ, ½ κουτ. γλυκού
  • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 1 πρέζα από το καθένα
  • Μοτσαρέλα, 60 γραμμάρια κομμένα σε κύβους

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160C. Σε ένα ταψί τσιγαρίστε 1 κουτ. ελαιόλαδο με τα καρότα και το κρεμμύδι. Σε ένα μπολ χτυπήστε καλά τα αυγά, τα ασπράδια, το τζίντζερ, τον πουρέ κολοκύθας, το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Στο τηγάνι προσθέστε τα κομμάτια της γλυκοπατάτας και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέστε το μίγμα των αυγών και μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά. Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέστε τους κύβους της μοτσαρέλας.

Η συνταγή προσαρμόστηκε από το Berkeley Wellness.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN 

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος 

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ 

[email protected] 
Βιβλιογραφία 

Today's Dietitian. By Juliann Schaeffer. 'Tis the Season for Pumpkin. Vol. 17 No. 11 P. 20. Accessed 29/10/2017. http://www.todaysdietitian.com/newarchives/1115p20.shtml