“Παρενέργειες” του 25% rebate! Η Roche αποσύρει φάρμακο για το μελάνωμα

30-10-2017

Η πρώτη απόσυρση από τη θετική λίστα για την οποία βοούσε η φαρμακευτική αγορά μετά την επιβολή του 25% rebate στα νέα καινοτόμα, είναι γεγονός! Η Roche Hellas αποφάσισε να αποσύρει από τη θετική λίστα (με φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΠΥ) το σκεύασμα με δραστική ουσία την cobimetinib, το οποίο χρησιμοποιείται στη θεραπεία ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα. Δηλαδή, το φάρμακο, που είχε συμπεριληφθεί στη θετική λίστα τον περασμένο Φεβρουάριο, θα εξακολουθήσει μεν να διατίθεται στην ελληνική αγορά, χωρίς όμως το κόστος του να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που το χρειάζονται θα πρέπει να αναλάβουν μόνοι τους το κόστος. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της επιβολής του 25% rebate (υποχρεωτική έκπτωση) που αποφάσισε πρόσφατα η πολιτεία για όλα τα νέα καινοτόμα φάρμακα, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1/1/2017.

Όπως ανέφεραν στελέχη της Roche Hellas  με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, η τιμή του σκευάσματος μειώνεται κατά 50% – αν ληφθεί υπόψη και το clawback –στοιχείο που καθιστά τη διάθεσή του μέσω της θετικής λίστας μη βιώσιμη, ειδικότερα αν σκεφτούμε και ότι η αρχική τιμή είναι ήδη χαμηλή, αφού προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών στην Ευρώπη. 

Γενικώς στην φαρμακευτική αγορά και την ιατρική κοινότητα υπάρχει ανησυχία ότι αρκετές εταιρείες που διαθέτουν καινοτόμα φάρμακα στην ελληνική αγορά, θα αποσύρουν τα φάρμακά τους, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλά νέα καινοτόμα θα αργήσουν πολύ να έρθουν στη χώρα μας, αφού με αυτά τα μέτρα πολλές εταιρείες ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να διαθέτουν τα προϊόντα τους κάτω του κόστους.

Από τη Roche τονίζεται ότι η επιβολή της έκπτωσης 25% στα νέα σκευάσματα είναι ένα μέτρο οριζόντιο και μη ορθολογικό, το οποίο δεν παρέχει κανένα δημοσιονομικό όφελος, ούτε κάποια οικονομική ελάφρυνση στους φορολογούμενους και στους ασφαλισμένους. Αντιθέτως  συνιστά παρέμβαση στην αγορά, δημιουργώντας θέματα ανταγωνισμού καθώς ανταγωνιστικά προϊόντα – πιθανόν λιγότερο αποτελεσματικά – που ήδη κυκλοφορούν δεν θα υπόκεινται στην υποχρεωτική έκπτωση του 25%. Το κυριότερο όμως είναι πως δημιουργεί εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Κι αυτό γιατί:

  • Δεν λαμβάνεται υπόψη η αποτελεσματικότητα και η προστιθέμενη αξία των νέων σκευασμάτων και δεν «αποζημιώνεται» το επιπρόσθετο κλινικό τους όφελος, σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες.
  • Αποτελεί οριζόντια προσέγγιση της καινοτομίας που δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές για αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας και αποζημίωση στη βάση του προστιθέμενου οφέλους που προσφέρουν στους ασθενείς, τις οικογένειές τους και την κοινωνία.
  • Η υποχρεωτική έκπτωση 25% εφαρμόζεται μόνο σε νέα σκευάσματα, ακόμη κι αν αυτά υπερτερούν σημαντικά σε όρους κλινικής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.
  • Με την εφαρμογή όλων των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών, η τιμή που αποτελεί αφετηρία διαπραγμάτευσης για μια νέα θεραπεία, είναι κατά 50% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή παραγωγού.
  • Καθιστά δύσκολη έως και απαγορευτική την είσοδο νέων, καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.