Άνοιγμα σε 24ωρη βάση και άλλων μονάδων ΠΦΥ στην Αττική

04-11-2017

«Άνοιγμα» σε 24ωρη βάση και άλλων μονάδων στο Λεκανοπέδιο Αττικής- μετά τη μονάδα στην Αλεξάνδρας- με «πρώτη στη σειρά» να είναι η μονάδα ΠΦΥ Περιστερίου, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. Ήδη τα αποτελέσματα από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του Κέντρου Παροχής Έκτακτης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης της μονάδας Υγείας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας που έχει 24ωρη εφημερία, είναι εντυπωσιακά.

Πιο αναλυτικά, η μονάδα Υγείας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας -πρώην ιατρείο ΙΚΑ, πρώην ιατρείο ΕΟΠΥΥ, πρώην ΠΕΔΥ διαθέτει σε24ωρη βάση Παθολόγο, Καρδιολόγο και Παιδίατρο. Πέντε ακόμα ειδικότητες και συγκεκριμένα Ορθοπεδική, Χειρουργική, Ακτινοδιαγνωστική, Βιοπαθολογία και Οδοντιατρική, παρέχουν υπηρεσίες καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 9 μ.μ. και Σαββατοκύριακα-Αργίες από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ., παραμένοντας τις υπόλοιπες ώρες σε διαρκή ετοιμότητα (on call εφημερία).

Κατά τους μήνες του καλοκαιριού η μονάδα εξυπηρετούσε κατά μέσο όρο περίπου 50 περιστατικά, ενώ το τελευταίο διάστημα καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση. Η πιο ….δημοφιλής ειδικότητα κατά την εφημερία είναι η χειρουργική. Ενδεικτικό είναι ότι στις 100 πρώτες ημέρες της 24ωρης εφημερίες της μονάδας, έχουν αντιμετωπιστεί με μικρές επεμβάσεις περίπου 1.300 περιστατικά.

Η επιλογή της μονάδας για την πιλοτική 24ωρη λειτουργία έγινε με γνώμονα τη θέση της, αφού βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και τη στελέχωσή της, αφού διαθέτει συνολικά 140 γιατρούς και έχει ικανοποιητική λειτουργία του εργαστηριακού τομέα.