Ο Ξανθός “μεταρρυθμίζει” τα πενταμελή Συμβούλια των νοσοκομείων στο ΕΣΥ

08-11-2017

Αλλαγές στις κρίσεις των ιατρών του ΕΣΥ και συγκεκριμένα στην συγκρότηση των πενταμελών Συμβουλίων στα νοσοκομεία προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Όπως διευκρίνισε, θα αφαιρεθεί η θέση ΠΕ, ενώ θα στελεχώνονται από 4 γιατρούς, οι οποίοι θα προκύπτουν από κλήρωση, και μόνο ένας θα είναι διορισμένος από την κυβέρνηση.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ, ο κ. Ξανθός μίλησε για ένα στρεβλό σύστημα που υπήρχε, το οποίο, όπως είπε, καθυστερούσε τραγικά τις κρίσεις από το 2004.

Ταυτόχρονα, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί προσπάθειας δημιουργίας κομματικού στρατού, αντέτεινε ότι ενισχύεται η αξιοκρατία και η αξιολόγηση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάνουμε για πρώτη φορά μια ορθολογική μεταρρύθμιση ανά περιφέρεια, με τη συγκρότηση συμβουλίων στα οποία θα παίρνει τη θέση αυτός που θα βγαίνει πρώτος».

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα υπάρχει πολύ συγκεκριμένη μοριοδότηση, η οποία θα αναρτάται στον ιστότοπο της ΥΠΕ και με βάσει αυτή θα μπορεί κάποιος να κάνει ένσταση και αν διαπιστωθεί λάθος θα διορθώνεται, ενώ θα καλείται σε συνέντευξη η τελική πεντάδα.