Δίκτυο εξατομικευμένης ιατρικής για σοβαρές ασθένειες με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας

09-11-2017

Δίκτυο για στοχευμένη έρευνα και κλινικές εφαρμογές στο πεδίο της Εξατομικευμένης Ιατρικής ή Ιατρικής Ακριβείας, που αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη και θεραπεία σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι νευροεκφυλιστικές και οι καρδιολογικές παθήσεις, δημιουργείται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας.

Η συγκεκριμένη θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας με απώτερο στόχο την ένταξή της στο δημόσιο σύστημα υγείας για την παροχή σύγχρονων, ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Στο Δίκτυο αυτό έχουν ήδη κληθεί και μετέχουν σημαντικοί ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας και των κλινικών εφαρμογών της μοριακής βιολογίας, της ιατρικής και της πληροφορικής.

Σε πρώτη φάση, το Δίκτυο θα εστιάσει στην Ογκολογία για την αξιοποίηση νέων φαρμάκων που μπορούν να περιορίσουν την ογκογένεση. Σταδιακά το Δίκτυο θα επεκτείνει την συνεργασία του με Ογκολογικές Κλινικές σε όλη την Ελλάδα, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες  έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας σε ογκολογικούς ασθενείς.

Για την αρχική φάση, η οποία έχει σχεδιασθεί να υλοποιηθεί σε διάστημα δύο ετών, έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση ύψους 4,75 εκ. € με δυνατότητα προσέλκυσης πρόσθετων πόρων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, για την υλοποίηση της απόφασης απαιτείεται η δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων γονιδιακής και μοριακής ανάλυσης, διαπιστευμένων  βιοτραπεζών, και τη διαμόρφωση ειδικής υπολογιστικής πλατφόρμας συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων. Στην πρώτη φάση θα δημιουργηθούν τέσσερις μονάδες, δύο σε Αθήνα και από μία σε Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη.

Τέλος, σε πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των φορέων που μετέχουν στο Δίκτυο συμφωνήθηκε η μελλοντική διεύρυνση του Δικτύου για την αντιμετώπιση και άλλων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών και καρδιολογικών παθήσεων.

Σημειώνεται ότι η Εξατομικευμένη Ιατρική ερευνά τις μοριακές διαταραχές που οδηγούν σε διάφορες ασθένειες λαμβάνοντας υπόψη την κληρονομικότητα, το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής του κάθε  ατόμου προσωπικά. Αυτή η προσέγγιση αναμένεται να δώσει την δυνατότητα στοχευμένης ιατροφαρμακευτικής πρόληψης και περίθαλψης,  για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, με μειωμένο κόστος και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Πρέπει να τονισθεί ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να εντοπίζει την προδιάθεση  για εκδήλωση μίας συγκεκριμένης νόσου και να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της εάν έχει ήδη εκδηλωθεί.