Μετά τον αγώνα: Μπανάνα ή όχι;

11-11-2017

Η μπανάνα αποτελεί την κλασσική επιλογή μετά τον αγώνα, καθώς όπως οι περισσότεροι την αντιμετωπίζουν ως πολύ πλούσια πηγή καλίου. Κατά πόσο είναι όμως η ιδανική επιλογή μετά τον αγώνα;

Τι να φάω μετά τον αγώνα;

Η διατροφή αποτελεί το «καύσιμο» του οργανισμού. Οι επιλογές που θα κάνετε, τόσο πριν όσο και μετά τον αγώνα είναι εξίσου σημαντικές. Μία έως και τρεις ώρες πριν τρέξετε το σώμα χρειάζεται ενέργεια από τους πολύ σημαντικούς υδατάνθρακες, αλλά και πρωτεΐνες που δίνουν τροφή στους μύες. Αντίστοιχα, μετά την άθληση θα πρέπει να εφοδιαστείτε όσο πιο γρήγορα γίνεται με υγρά, πρωτεΐνη και φυσικά καλούς υδατάνθρακες. Το σώμα αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή γλυκογόνου στο μυϊκό σύστημα. Οι υδατάνθρακες θα καταφέρουν να αναπληρώσουν το χαμένο γλυκογόνο, ενώ οι πρωτεΐνες θα βοηθήσουν στην αναδόμηση των «κουρασμένων» μυών.

Μπανάνα πριν ή μετά τον αγώνα;

H μπανάνα, όπως και πολλά ακόμη φρούτα, μπορούν να παίξουν ρόλο μπαλαντέρ. Αποτελούν ένα πολύ θρεπτικό σνακ πριν ή μετά την άθληση. Μία μέτρια μπανάνα σας δίνει περίπου 100 θερμίδες, μαγνήσιο και κάλιο που συμβάλλουν στην αποθεραπεία και χαλάρωση των μυών. Δυστυχώς όμως, το υπέροχο αυτό φρούτο δεν περιλαμβάνει τις απαραίτητες πρωτεΐνες για την φροντίδα των μυών. Για να μετατρέψετε τις μπανάνες στο ιδανικό «καύσιμο» μετά το αγώνα συνδυάστε τις με:

  • Μία χούφτα ξηρούς καρπούς
  • Μία κουταλιά φυστικοβούτυρο
  • Ένα με δύο αυγά
  • Ένα γιαούρτι
  • Δύο κομμάτια τυρί
  • Μία με δύο φέτες γαλοπούλα

Άλλες καλές επιλογές μετά τον αγώνα είναι το γιαούρτι με φρούτα, λαχανικά με χούμους ή τυρί, σάντουιτς με αλλαντικά και τυρί, ομελέτα με λαχανικά, smoothie με γάλα ή γιαούρτι και φρούτα. 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com