Συνταξιοδότηση και μετανάστευση αποψιλώνουν τα νοσοκομεία από το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό

13-11-2017

148 θέσεις διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων είναι κενές όπως κατέγραψε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών βάσει των στοιχείων που ζητήθηκαν από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων της περιοχής. Συγκεκριμένα στο Γ.Ν. Πατρών “Άγιος Ανδρέας” παρατηρούνται 56 κενές θέσεις ενώ στο  ΠΓΝΠ παρατηρούνται 92.

“Οι αριθμοί καταδεικνύουν το Γολγοθά της ελληνικής πραγματικότητας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αφού τα κενά στην πλήρωση ειδικευόμενων γιατρών είναι μεγάλα, ενώ η εχθρότητα της ελληνικής πολιτείας προς τους γιατρούς είναι πικρό ποτήρι που δύσκολα καταπίνεται” λένε οι γιατροί της Πάτρας.

Η τάση επιδείνωσης του φαινομένου ιατρικής μετανάστευσης δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για
το μεγάλο εργασιακό φορτίο που επιμερίζεται στους υπηρετούντες ιατρούς και το τεράστιο κενό που δημιουργείται από τη συνταξιοδότηση έμπειρων συναδέλφων χωρίς την ταυτόχρονη εκπαίδευση των νεώτερων ιατρών. Την επόμενη χρονιά αναμένεται η συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού ιατρών με Νοσοκομειακή εμπειρία 35-40 ετών. Έτσι όπως λένε οι γιατροί χάνεται ο κρίκος της διάδοχης γενιάς, της προοπτικής αναζωογόνησης του ΕΣΥ και ο μοχλός αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, το νέο ωράριο εργασίας των ιατρών έρχεται να αυξήσει το
εργασιακό φορτίο των υπηρετούντων και να μειώσει τις απολαβές των γιατρών, οι οποίοι δε συμμερίζονται την αισιοδοξία του υπουργείου Υγείας για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.