Πόρισμα φωτιά από το Συνήγορο του Πολίτη για ιδιωτική τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος

16-11-2017

Πόρισμα «φωτιά» για την παύση λειτουργίας ιδιωτικής τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, έδωσε στη δημοσιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη. Όπως αναφέρεται στο Πόρισμα, τον Ιούνιο του 2017 άρχισε να λαμβάνει τηλεφωνήματα πολιτών που διαμαρτύρονταν για την αιφνίδια ανακοίνωση παύσης λειτουργίας ιδιωτικής τράπεζας φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος  (ΟπΑ).

Παράλληλα η Ανεξάρτητη Αρχή άρχισε να λαμβάνει και αναφορές πολιτών που είχαν συμβληθεί με την εν λόγω εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό ο Συνήγορος του Πολίτη αποφάσισε στις  12/7/2017 αυτεπαγγέλτως τη διερεύνηση της υπόθεσης παύσης επιχειρηματικής δραστηριότητας ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

Στο Πόρισμα του ο Συνήγορος του Πολίτη, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για πλήρη απουσία ελέγχου της δραστηριότητας των ιδιωτικών τραπεζών φύλαξης από τους αρμόδιους φορείς της διοίκησης. Εκτιμώντας συνολικά το θέμα, και ευελπιστώντας να συμβάλλει στην ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας πέραν της αναγκαιότητας για κανονιστική και διοικητική μεταρρύθμιση, προτείνει συνοπτικά τα εξής:

α) Ο ΕΟΜ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας να επιβλέψει τη διασφάλιση του βιολογικού υλικού της εταιρείας και την τυχόν μεταφορά του, χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των γονέων και να αναλάβουν να ενημερώσουν τους συμβεβλημένους γονείς.

Β)  Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να προχωρήσει τη διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών τραπεζών φύλαξης που έχουν λάβει άδεια από την Αρχή και να κινήσουν διαδικασίες ελέγχου στις υπόλοιπες προκειμένου να αποφευχθεί επανάληψη του περιστατικού.

γ) Να τηρηθεί επακριβώς η διαδικασία ενημέρωσης για την αφαίρεση και φύλαξη ΟπΑ και των δύο γονέων του κυοφορούμενου τέκνου σε δύο στάδια όπως προβλέπεται στο άρθρο 48  του ν.  3984/2011 ώστε να διασφαλίζεται η συνειδητή επιλογή μεταξύ δημόσιας ή ιδιωτικής τράπεζας και η ενημερωμένη συναίνεση των συμβαλλομένων.

δ) Να εκδοθεί εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας που θα σταλεί στις κλινικές και τους ιατρικούς συλλόγους και θα τονίζει την υποχρέωση ένταξης και φύλαξης στον ιατρικό φάκελο της μητέρας του αντιγράφου του υπογεγραμμένου εντύπου συναίνεσης

ε) Να συνταχθεί εθνικό πρόγραμμα φύλαξης ΟπΑ, στο πλαίσιο σχεδιασμού της Δημόσιας Υγείας,  σύμφωνα με την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης που διέπει γενικότερα τις μεταμοσχεύσεις.

Το Πόρισμα απευθύνεται στον Υπουργό Υγείας και κοινοποιείται στον ΕΟΜ  και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.