Αρχές Δεκεμβρίου η πρεμιέρα για την πρώτη τοπική μονάδα υγείας

21-11-2017
Αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται η «πρεμιέρα» για την πρώτη τοπική μονάδα υγείας (ΤΟΜΥ). Σύμφωνα μάλιστα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, αρχές του έτους θα λειτουργήσουν 10 τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ) στην περιοχή αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ και άλλες πέντε στα όρια της 4ης ΥΠΕ.
Το θέμα της λειτουργίας των ΤΟΜΥ αποτέλεσε αντικείμενο υπηρεσιακής σύσκεψης, που είχε ο κ. Ξανθός με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Γιώργο Κίρκο και Στρατή Πλωμαρίτη. Ο κ. Ξανθός απέδωσε την καθυστέρηση της λειτουργίας των ΤΟΜΥ στο γεγονός ότι υπήρχαν πολλές αιτήσεις και ανέφερε ότι τώρα εξετάζονται οι ενστάσεις οι οποίες δεν είναι πολλές – και διαμορφώνονται οι χώροι όπου θα λειτουργήσουν.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Υγείας φαίνεται να προσανατολίζεται σε επαναπροκήρυξη δεύτερου διαγωνισμού εντός του Δεκεμβρίου, καθώς δεν καλήφθυκαν όλες οι θέσεις. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση των θέσεων είναι καλυμμένη από το ΕΣΠΑ μέχρι το 2021 και πρόκειται για θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών που θα εργαστούν στις ΤοΜΥ.
Αντίθετα, η διαδικασία πρόσληψης νοσηλευτών, επισκεπτών υγείας και διοικητικού προσωπικού προχωρά κανονικά. Αναρωτιέται κανείς ωστόσο πως αυτοί θα αξιοποιηθούν χωρίς γιατρούς σε ΤΟΜΥ «φαντάσματα», αν τελικά μετά από αυτή την εξέλιξη το έργο κριθεί επιλέξιμο και εγκριθεί η χρηματοδότησή του