Ο ΕΟΦ καλεί τους πολίτες να αναφέρουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων

Χάπια
22-11-2017

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκστρατεία Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ , με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την ασφαλέστερη χρήση των φαρμάκων και για την αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών. Σε μήνυμά της η πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Κατερίνη Αντωνίου καλεί  τους πολίτες να βοηθήσουν «στην ασφαλέστερη χρήση των φαρμάκων, αναφέροντας πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες στον ΕΟΦ, εύκολα και γρήγορα μέσω του Εθνικού μας Συστήματος Αναφοράς και με ηλεκτρονική υποβολή απευθείας στο kitrinikarta.gr».

Όπως αναφέρει, « όταν παίρνετε ένα φάρμακο βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για εσάς. Είναι σημαντικό να θυμάστε πάντα να διαβάζετε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών χρήσης που συνοδεύει το φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων της δόσης που πρέπει να παίρνετε, της διάρκειας και του τρόπου λήψης, των αντενδείξεων, προειδοποιήσεων και γνωστών ανεπιθύμητων ενεργειών. Μην παίρνετε ποτέ δόση και ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή που σας έχει συσταθεί ή από αυτή που αναγράφεται στη συσκευασία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μιλήστε με τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας».

Ο ΕΟΦ διεξάγει εκστρατεία,  από τις 20 έως τις 24 Νοεμβρίου 2017, για  την  προώθηση  της  αναφοράς  των πιθανολογούμενων  ανεπιθύμητων  ενεργειών  (παρενεργειών) από  τα φάρμακα. Η εκστρατεία αποτελεί μέρος της δεύτερης ετήσιας     εβδομάδας ευαισθητοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση , με επίκεντρο για  το τρέχον έτος τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Ενώ τα φάρμακα θεωρούνται γενικώς  ασφαλή και αποτελεσματικά, μπορεί να παρουσιαστούν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμη και με φάρμακα που χορηγούνται  χωρίς ιατρική συνταγή.  Είναι  σημαντικό  οι  κίνδυνοι  που συνδέονται  με  τη  χρήση  των  φαρμάκων  να γίνονται  κατανοητοί και  να κοινοποιούνται στους επαγγελματίες υγείας και στους ασθενείς.

Η  αναφορά  ανεπιθύμητων  ενεργειών  φαρμάκων βοηθά    τους  αρμόδιους φορείς να παρακολουθούν τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα στην αγορά και να αναλαμβάνουν τη δέουσα δράση , όποτε απαιτείται . Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να  αναφέρονται πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες όταν λαμβάνονται περισσότερα από ένα φάρμακα, μετά από μακροχρόνια χρήση φαρμάκων ή από αλληλεπιδράσεις τους   με τρόφιμα ή άλλα προϊόντα.

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, όπως ο ΕΟΦ ,βασίζονται  στην  αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων  ενεργειών για  να    διασφαλίζουν ότι  τα φάρμακα  στην  αγορά  είναι επαρκώς ασφαλή.  Δυστυχώς, σε   όλα  τα συστήματα αναφοράς υπάρχει το πρόβλημα της υπο-αναφοράς και για τον λόγο αυτό η εκστρατεία μας είναι σημαντική, τόσο για την ευαισθητοποίηση όσο και για την ενίσχυση του συστήματος.

Μπορείτε  να  βοηθήσετε στην  ασφαλέστερη  χρήση  των  φαρμάκων, αναφέροντας τυχόν πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες στον ΕΟΦ, εύκολα και γρήγορα μέσω του Εθνικού    μας Συστήματος Αναφοράς.

Η αναφορά, είτε από τους ασθενείς είτε από    τους επαγγελματίες υγείας προς τον ΕΟΦ μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Ηλεκτρονική υποβολή της Κίτρινης Κάρτας μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ (http://www.eof.gr/web/guest/yellowgeneral) και απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνσηkitrinikarta.gr
  • Έντυπη μορφή, με αποστολή μέσω ταχυδρομείου, ατελώς, προς το Τμήμα ΑνεπιθύμητωνΕνεργειών  του  ΕΟΦ  (Μεσογείων  284,  15562),  τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-2040380 ή 213-2040337.
  • Υποβολή μέσω ΦΑΞ, στο210 6549585