Φιναλίστ για τo περιβαλλοντικό “Όσκαρ”, το νοσοκομείο Γρεβενών

29-11-2017

Το περιβαλλοντικό «Όσκαρ» διεκδικεί το γενικό νοσοκομείο Γρεβενών! Ήδη έλαβε το περιβαλλοντικό Εθνικό Βραβείο Εnergy Globe Ελλάδας 2017 και πλέον διεκδικεί μία θέση μεταξύ των τριών φιναλίστ που θα διεκδικήσουν στις 16 Ιανουάριου 2018 στην Τεχεράνη, το παγκόσμιο βραβείο Εnergy Globe 2017 στην κατηγορία του. Το συγκεκριμένο βραβείο διεκδίκησαν εφέτος 2.000 δράσεις από 178 χώρες.

Η διάκριση του νοσοκομείου Γρεβενών αφορά στην ορθολογική διαχείριση της ενέργειας. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2011 και ήδη έχει οδηγήσει σε εξοικονόμηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για το νοσοκομείο. Γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, «εκπαιδεύτηκαν» για τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν προκειμένου να αποφεύγεται η άσκοπη χρήση ενέργειας.

Οι οδηγίες ήταν απλές, όπως κλείνουμε φώτα, κλιματισμό ή θέρμανση όταν αποχωρούμε από ένα χώρο. Επιπλέον, η τεχνική υπηρεσία σε καθημερινή βάση έλεγχε ότι όντως για παράδειγμα αν έχουν κλείσει τα φώτα. Παράλληλα γινόταν έλεγχος σε μηνιαία βάση στις καταναλώσεις προκειμένου να εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται εγκαίρως τυχόν διαρροές.

Αποτέλεσμα της δράσης ήταν η κατακόρυφη μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 32% – σε σχέση με τα έτη πριν το 2011- πετρελαίου θέρμανσης κατά 48% και νερού κατά 72%.  Πρόκειται για εξοικονόμηση ενέργειας με ετήσιο οικονομικό όφελος άνω των 200.000 ευρώ για ένα νοσοκομείο με προϋπολογισμό για λειτουργικές δαπάνες (πλην της μισθοδοσίας του μόνιμου προσωπικού) 3 εκατ. ευρώ.

Η προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας για το νοσοκομείο Γρεβενών συνεχίζεται. Εδώ και λίγο διάστημα έχει τοποθετεί στο νοσοκομείο σύστημα φωτοβολταϊκών ισχύος 40 Κw και σύστημα ηλιοθερμικών παραγωγής ζεστού νερού, ενώ έχουν αντικατασταθεί 650 λαμπτήρες φθορίου σε χώρους του νοσοκομείου με λαμπτήρες led.

Παράλληλα σχεδιάζεται, τους επόμενους στόχους η αλλαγή καυσίμου από πετρέλαιο σε αέριο, αλλά και η τοποθέτηση μονάδας παραγωγής ιατρικού οξυγόνου.