Στοματικά διαλύματα: Προκαλούν διαβήτη;

01-12-2017

Για μια πιο ολοκληρωμένη προστασία των δοντιών, των ούλων και του στόματος γενικότερα πολλοί επιλέγουν εκτός από το βούρτσισμα να χρησιμοποιούν και στοματικά διαλύματα. Βέβαια, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως αυτά τα στοματικά διαλύματα μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η χρήση του στοματικού διαλύματος τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα καταστρέφει τα “φιλικά” στοματικά βακτήρια. Στη συνέχεια αυτά αλλάζουν τον μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα ευνοώντας την εκδήλωση διαβήτη, ιδιαίτερα για άτομα που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο για την πάθηση.

Ερευνητές από το Τμήμα Παθολογίας και το Κέντρο Ελεύθερης Ριζικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμπιγχαμ και συνεργάτες τους από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανέλυσαν τα δεδομένα 1.206 υπέρβαρων ή παχύσαρκων ενηλίκων, ηλικίας 40 έως 65 ετών. Κατά την έναρξη της έρευνας όλοι οι συμμετέχοντες ήταν απαλλαγμένοι από διαβήτη και βασικές καρδιαγγειακές παθήσεις κατά την έναρξη της έρευνας.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν στοματικά διαλύματα με το 43% να δηλώνει ότι χρησιμοποιούσε στοματικό διάλυμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ενώ το 22% δήλωνε ότι το χρησιμοποιούσε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί τρία χρόνια την υγεία των συμμετεχόντων. Στην τελική ανάλυση συμμετείχαν συνολικά 945 άτομα. Όσοι ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν στοματικό διάλυμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε διάστημα τριών ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nitric Oxide. Ο επικεφαλής της έρευνας Ρακές Πατέλ και οι συνεργάτες του βρήκαν πως το υπερβολικό βάρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη. 

Αυτά τα πορίσματα ίσχυαν αφότου λήφθηκαν υπόψη και άλλοι πιθανοί παράγοντες για διαβήτη όπως, στοματική υγιεινή,διατροφή διαταραχές ύπνου, χρήση φαρμάκων, εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο.

“Η συχνή τακτική χρήση στοματικού διαλύματος συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε αυτό τον πληθυσμό”, αναφέρεται στην έρευνα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διαβήτης: Καφές και τσάι δρουν ευεργετικά κατά της νόσου;
Διαβήτης: Οφείλεται σε γενετικές μεταλλάξεις;