Σήμερα ο υπουργός Υγείας ανοίγει τα χαρτιά του για τη νέα επιτροπή αξιολόγησης φαρμάκων

30-11-2017

Συνέντευξη τύπου έχει προαναγγέλλει για σήμερα Πέμπτη 30/11 η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να ενημερώσει για το νέο σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη βουλή και αφορά την νέα επιτροπή αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας. Η δημιουργία της επιτροπής ήταν μνημονιακή μας υποχρέωση, τέτοιες επιτροπές που ονομάζονται HTA (Health Technology Assessment),  έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο στόχος τους η εξοικονόμηση πόρων για την υγεία με την αξιολόγηση κόστους- αποτελεσματικότητας  των νέων φαρμάκων προκειμένου να υπάρχει εξοικονόμηση των πόρων για την υγεία, συνυπολογίζοντας στοιχεία κλινικών μελετών και καθημερινής κλινικής πρακτικής .

Σύμφωνα με πληροφορίες  προβλέπεται ένας μεταβατικός χρόνος κατά τον οποίο μία υποεπιτροπή της θετικής λίστας θα λειτουργεί ως ΗΤΑ  υπό την επιστασία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Ακολούθως η συγκεκριμένη επιτροπή θα μετεξελιχθεί ως αυτόνομη επιτροπή.

Η φαρμακοβιομηχανία, οι σύλλογοι ασθενών και πολλοί παράγοντες από το χώρο της υγείας περιμένουν με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις του υπουργού αφού ο ρόλος της ΗΤΑ θα είναι νευραλγικός για την είσοδο νέων θεραπειών ενώ υπάρχουν αρκετοί ψίθυροι ως προς την ανεξάρτητη λειτουργία της, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι τελικά υπό την ομπρέλα του υπουργείου Υγείας και άρα συνδεδεμένη με την εκάστοτε εξουσία.