Υπουργοκεντρική και πολλά υποσχόμενη η νέα επιτροπή αξιολόγησης φαρμάκων

30-11-2017

Έτοιμο προς διαβούλευση είναι το σχέδιο νόμου σχετικά με την περίφημη Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας που αποτελούσε ζητούμενο όλων των εμπλεκομένων στο χώρο του φαρμάκου, εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα μας. Ο υπουργός Υγείας παρουσιάζοντας  το νέο σχέδιο νόμου έκανε λόγο για μια επανάσταση στη φαρμακευτική πολιτική που θα οδηγήσει σε ένα  πιο αποτελεσματικό αλλά και πιο δίκαιο δημόσιο σύστημα υγείας.  Η ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης όπως είπε ο κος Ξανθός θα είναι και η προϋπόθεση για την επαναδιαπραγμάτευση της φαρμακευτικής δαπάνης με τους θεσμούς αφού η συμφωνημένη δαπάνης όπως παραδέχθηκε ο υπουργός δεν επαρκεί για τις ανάγκες της χώρας.

Η επιτροπή αξιολόγησης ΗΤΑ θα είναι 11μελής με τριετή θητεία και δυνατότητα ανανέωσης μία φορά και θα υπάγεται στον υπουργό Υγείας,  η έδρα της θα είναι στον ΕΟΦ και τα μέλη της θα προέρχονται από επιστημονικούς χώρους που έχουν να κάνουν με το φάρμακο, όπως είναι η φαρμακολογία, η κλινική φαρμακολογία η φαρμακοεπιδημιολογία η αξιολόγηση κλινικών μελετών φαρμακοοικονομία και κατάρτιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Eπίσης  θα  έχει 10 γραμματείς με επιστημονική εξειδίκευση και εμπειρία στους ανάλογους τομείς που θα προσλαμβάνονται-επιλέγονται ειδικά για αυτό το σκοπό  από τον υπουργό υγείας.

Το ταξίδι του φαρμάκου όπως το περιέγραψε ο υπουργός υγείας για να φτάσει στον έλληνα ασθενή θα έχει ως εξής. Πρώτα το νέο φάρμακο θα παίρνει έγκριση από τον ΕΜΑ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων,  μετά θα αδειοδοτείται από τον ΕΟΦ,  έπειτα και εφόσον αυτό αποζημιώνεται τουλάχιστον στα 2/3 των κρατών-μελών της ΕΕ θα αξιολογείται από την ΗΤΑ και θα περνάει στην επιτροπή διαπραγμάτευσης του υπουργείου για να επιστρέψει και πάλι στην ΗΤΑ που θα γνωμοδοτεί πλέον συνυπολογίζοντας φαρμακευτική αξία κόστος και όφελος και θα εισηγείται στον υπουργό. Το μάξιμουμ του χρόνου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 180 μέρες. Ο υπουργός Υγείας θα έχει τη δυνατότητα απόρριψης της εισήγησης του ΗΤΑ σε ειδικές περιπτώσεις και με συγκεκριμένη αιτιολογία.

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι οι συγκεκριμένες επιτροπές θα είναι λύσεις μεταβατικές που θα ετοιμάσουν το δρόμο για έναν αυτοτελή και ανεξάρτητο Οργανισμό ο οποίος πρέπει να είναι έτοιμος τον Ιούνιο 2018 σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας στους δανειστές, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία ενός τέτοιου φορέα απαιτούσε πολύ χρόνο και δεν ήταν εφικτό να υλοποιηθεί σε αυτή τη φάση. Η επιτροπή διαπραγμάτευσης που λειτουργεί στον ΕΟΠΥΥ θα εξακολουθήσει να υφίσταται χωρίς όμως να έχει πλέον καμία αρμοδιότητα στο φάρμακο και θα περιορισθεί στις συμβάσεις με τις κλινικές και τους λοιπούς παρόχους υγείας.

Στην ερώτηση εάν το συγκεκριμένο μοντέλο  λειτουργίας υπάρχει και σε άλλες χώρες, ο κος Ξανθός απάντησε ότι υπάρχουν διάφορα μοντέλα. “Η υπάρχουσα επιτροπή, για να καταλάβετε τη διαφορά, είπε ο κος Ξανθός, το όποιο αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης το εισηγείται στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ το οποίο αποφασίζει και εγκρίνει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό, το σημείο αναφοράς για μία τόσο κεντρική διαδικασία πρέπει να είναι το Υπουργείο Υγείας”. Ο υπουργός υγείας ανέφερε επίσης τις κακοδαιμονίες της δημόσιας διοίκησης και το έλλειμμα αξιόπιστων μηχανισμών που να πηγαίνουν ρολόι ως εμπόδια για την άμεση οργάνωση ενός αυτόνομου φορέα υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κος Ξανθός διευκρίνισε ότι θα υπάρχει δυνατότητα επαναξιολόγησης και ήδη εγκεκριμένων φαρμάκων και τέλος ότι «εάν ενεργοποιηθεί το καινούριο σύστημα και ολοκληρωθεί μία διαδικασία διαπραγμάτευσης, που για τα καινοτόμα ενδεχομένως να αφορά και ομοειδή, για ένα καινούριο φάρμακο το οποίο είναι να μπει μέσα,  δεν υπάρχει το συν 25%.»