Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών ξεχασμένοι τρόφιμοι ψυχιατρείων

30-11-2017

Στο «μικροσκόπιο»  των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται ψυχικώς πάσχοντες που παραμένουν στα δημόσια ψυχιατρεία για χρόνια με βάση δικαστικές αποφάσεις, που τους έκριναν με έλλειψη καταλογισμού, χωρίς ποτέ ώς σήμερα να υπάρξει επανέλεγχος των προϋποθέσεων εγκλεισμού τους.

Τη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε η εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία όρισε δύο εισαγγελείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν δημόσια ψυχιατρικά καταστήματα, προκειμένου να μελετήσουν λεπτομερώς τους φακέλους των μακροχρόνια ψυχικά ασθενών, που βρίσκονται στα ψυχιατρεία με δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν ως μη έχοντες καταλογισμό.

Πρόκειται συνολικά για 130 άτομα (55 στο δημόσιο Ψυχιατρείο της Θεσσαλονίκης και 75 στα ψυχιατρικά καταστήματα της Αθήνας, Δαφνί και Δρομοκαΐτειο), τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν στα ψυχιατρικά ιδρύματα για δεκαετίες με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες δεν επανελέγχθηκαν.

Ήδη οι εισαγγελικοί λειτουργοί ζήτησαν τους φακέλους των ανθρώπων αυτών προκειμένου να τους μελετήσουν, προκειμένου να αποφανθούν για το αν η υγεία τους επιβάλλει την παραμονή τους στα ψυχιατρικά ιδρύματα ή αν η κατάστασή τους έχει βελτιωθεί και πρέπει.