“Σαρώνει” η γρίπη στον ενεμβολίαστο πληθυσμό

Φάρμακα
03-12-2017

«Σαρώνει» η γρίπη στον ανεμβολίαστο πληθυσμό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).  Συγκεκριμένα, από  20–26   Νοεμβρίου καταγράφηκαν   7 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης,  με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. .Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, κανένα από τα προαναφερθέντα κρούσματα σε Μ.Ε.Θ. δεν είχε εμβολιαστεί. Αναφέρει, δε ότι το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Επίσης, το κρούσμα δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Πιο αναλυτικά, κατά   την   εβδομάδα   47/2017 (20–26   Νοεμβρίου   2017) οι επισκέψεις   σε  ιατρό  για γριπώδη   συνδρομή παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Το ίδιο διάστημα στα  Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α,  ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 53 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 45 από νοσοκομεία και 8 από τα δίκτυα Sentinel κανένα δείγμα δεν ήταν θετικό για ιούς γρίπης.

Όσον αφορά στα  κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 4 άνδρες  και 3 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 79 έτη, μέση ηλικία 54,4 έτη και διάμεση 55 έτη. Τα 5 (71,4%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 2 (28,6%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 2 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ ́ αυτών το 1 (50%) ανήκε στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και το 1 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1) pdm 09. .

Από τα επτά προαναφερόμενα κρούσματα κανένα δεν είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Σημειώνεται ότι τα 4  (57,1%) από τα επτά προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υ.Υ.

Τέλος, στο «μέτωπο» της ιλαράς, μέχρι την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 604 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη  Ν. Ελλάδα.  Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνική υπηκοότητας  (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή  ομάδα 25-44  ετών) που δεν έχουν  ανοσία στην ιλαρά,  μεταξύ των  οποίων  και επαγγελματίες  υγείας  που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.