SOS από ΟΗΕ: Φάρμακα και χημικά αυξάνουν τον κίνδυνο ανίατων ασθενειών

06-12-2017

SOS   από τον ΟΗΕ, καθώς φάρμακα και χημικά προϊόντα στο περιβάλλον αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης ανίατων ασθενειών! Στο πλαίσιο της Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον, ειδικοί  προειδοποίησαν για τους κινδύνους που προκαλεί η αύξηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά και που ευνοείται από την απόρριψη στο περιβάλλον φαρμάκων και ορισμένων χημικών προϊόντων.

Σύμφωνα  με τους ειδικούς, αν η τάση αυτή συνεχιστεί, θα αυξηθεί ο κίνδυνος πρόκλησης ανίατων ασθενειών από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια απλών καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το κολύμπι στη θάλασσα, ανέφεραν ειδικοί που συγκεντρώθηκαν στο Ναϊρόμπι.

Μάλιστα σε σχετική έκθεση («Σύνορα 2017») οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως «η απόρριψη στο περιβάλλον αντιμικροβιακών χημικών ενώσεων που προέρχονται από τα νοικοκυριά, τα νοσοκομεία και φαρμακευτικά ιδρύματα, καθώς και από την αγροτική ροή (…) ευνοούν τη βακτηριακή ανάπτυξη και την εμφάνιση πιο ανθεκτικών στελεχών».

«Η προειδοποίηση που περιέχεται σε αυτή την έκθεση είναι πραγματικά τρομακτική: οι άνθρωποι μπορεί να συμμετέχουμε στην ανάπτυξη ισχυρών υπερβακτηρίων λόγω της άγνοιας και της αμέλειάς μας», δήλωσε ο Έρικ Σόλχαϊμ, διευθυντής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον (PNUE).  Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε παγκόσμια κλίμακα, περίπου 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ανθεκτικές λοιμώξεις.