Καρκίνος του μαστού: Τα αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο

08-12-2017

Τα νεότερης γενιά αντισυλληπτικά χάπια ενέχουν παρόμοιο προφίλ κινδύνου ως προς τον καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με τα παλαιότερα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία, διαπίστωσε μετά από αξιολόγηση στοιχείων για σχεδόν δύο εκατομμύρια Δανές ότι οι γυναίκες παίρνουν τα νεότερης γενιά αντισυλληπτικά χάπια έχουν 20% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που δεν έχουν πάρει ποτέ.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο συνολικός κίνδυνος από τη λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού είναι μια επιπλέον περίπτωση καρκίνου του μαστού ανά 7.690 γυναίκες, 15-49 ετών.

«Ο κίνδυνος αυξάνει όσο αυξάνεται η διάρκεια χρήσης και εμμένει για πάνω από πέντε χρόνια αν η χρήση έχει ξεπεράσει την πενταετία», εξηγεί η Λινα Μορς, Επιδημιολόγος και συγγραφέας της μελέτης.

Πάντως, η Μία Γκοντετ, στατηγική διευθύντρια της Έρευνας για τον Γυναικολογικό και Καρκίνο του Μαστού στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία σπεύδει να σημειώσει ότι «ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει μικρός, αν και τα χάπια που κυκλοφορούσαν την δεκαετία του 1990 και περιείχαν μεγάλες ποσότητες οιστρογόνων ενείχαν τον ίδιο κίνδυνο».

Σήμερα, τα αντισυλληπτικά χάπια που κυκλοφορούν περιέχουν από 15 έως 25 mg οιστρογόνων, ενώ περιέχουν και προγεστινή, μια συνθετική μορφή της φυσικής προγεστερόνης που βοηθά στη ρύθμιση του μηνιαίου εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Για να δουν οι ερευνητές αν οι μικρότερες αυτές ποσότητες οιστρογόνων συντέλεσαν σε μείωση ή εξάλλειψη του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, αξιολόγησαν την υγεία 1,8 εκατ. γυναικών, την περίοοδο 1995-2012. Οι γυναίκες που έπαιρναν συνδυασμό οιστρογόνων/προγεστίνης είχαν περίπου 20% επιπλέον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Παρόμοιος κίνδυνος προέκυπτε και από τη χρήση αντισυλληπτικών που περιείχαν μόνο προγεστίνη καθώς και ενδοκολπικών σπειραμάτων που απελευθέρωναν προγεστίνη.

Οι ερευνητές προτείνουν στις γυναίκες να συζητήσουν με τον γυναικολόγο τους το ενδεχομένο αλλαγής της αντισυλληπτικής μεθόδου που χρησιμοποιούν ειδικά μετά τα 40 έτη ζωής, όταν δηλαδή ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου του μαστού αρχίζει να αυξάνει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος του μαστού: Μπορεί να επανεμφανισθεί ακόμη και 20 χρόνια αργότερα
Καρκίνος του μαστού: Η συχνή βαφή των μαλλιών αυξάνει τον κίνδυνο;