Πρώην Υφυπουργός Υγείας: Μαύρη τρύπα το ΚΕΕΛΠΝΟ και στενός κορσές

08-12-2017

«Μαύρη τρύπα στην οποία όσα χρήματα κι αν ρίξεις, χάνονται»! Με αυτή τη φράση χαρακτήρισε το ΚΕΕΛΠΝΟ, η  πρώην υφυπουργός Υγείας (το 2012), Φωτεινή Σκοπούλη κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάναδα στον χώρο της Υγείας. Κατήγγειλε μάλιστα  ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με την πολιτική ηγεσία έγινε ένας στενός κορσές που οδήγησε σε αναποτελεσματικότητα της δράσης του και χρησιμοποιήθηκε για πολιτικάντικα οφέλη και όχι σαφή για τη δημόσια υγεία». «Το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει πολιτική. Τίποτα άλλο» σημείωσε η κ. Σκοπούλη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «είναι δύσκολο να αποδειχτεί το οποιοδήποτε σκάνδαλο. Και αυτό γιατί το ΚΕΕΛΠΝΟ φτιάχτηκε έτσι που να μην είναι εύκολο να αποδειχτεί τίποτα».

Η κα Σκοπούλη προσήλθε οικειοθελώς στην Επιτροπή και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα εμβόλια γρίπης τα οποία είχαν αγοραστεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ πριν από το 2012 λέγοντας: «Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε αγοράσει εκατομμύρια εμβόλια και σύριγγες που θα μπορούσαν να καλύψουν όλα τα Βαλκάνια» και υποστήριξε πως γενικά «δεν υπήρξε κανένας συντονισμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ και δρούσαν ομαδούλες».

Η κ. Σκοπούλη ανέφερε επίσης πως τον Σεπτέμβριο του 2013 απέστειλε επιστολή στον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, στην οποία ανέφερε τις δομικές κι επιχειρησιακές ανεπάρκειες του Οργανισμού. Με την επιστολή της ζητούσε να αναλάβει ο αρμόδιος υπουργός την ευθύνη για αλλαγή του νομικού πλαισίου που όριζε τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητούσε τη μείωση κατά το ήμισυ των απασχολούμενων σε αυτό καθώς ήταν υπεράριθμοι σε σχέση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς καθώς και την άμεση ανάκληση του διοικητικού συμβουλίου και την απομάκρυνση του τότε γενικού του διευθυντή.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι στην πρόταση της αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αλλαγή διοικητικού συμβουλίου, αλλά στην πορεία έγινε αλλαγή σκυτάλης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και δεν ξέρει αν οι προτάσεις της παραδόθηκαν στη διάδοχό της.