Υπουργείο Υγείας και θεσμοί συμφωνούν σε νέο πλαίσιο για το ωράριο των φαρμακείων

08-12-2017

Νέο πλαίσιο για το ωράριο των φαρμακείων προωθεί το υπουργείο Υγείας με τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών. Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει διευρυμένο ωράριο – σύμφωνα και με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ από το 2011 – καθώς και υποχρεωτικές διανυκτερεύσεις και διημερεύσεις των φαρμακείων.

Σήμερα τα φαρμακεία έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ διευρυμένου ωραρίου (συνεχές ωράριο από τις 8πμ ως τις 11μμ) ή διακεκομμένου (με πρωινή και απογευματινή λειτουργία) και όλοι  συμμετέχουν ή τουλάχιστον θα έπρεπε να συμμετέχουν στις εφημερίες.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς επιχείρησε να πείσει για την ανάγκη θέσπισης «πλαφόν» στις ώρες λειτουργίας καταθέτοντας πρόταση για μερική απελευθέρωση στο ωράριο και ταύτιση ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων με τις ώρες της αγοράς.

Ωστόσο, η συμφωνία που «κλείδωσε» προβλέπει νέο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο θεσπίζονται υποχρεωτικά το ελάχιστο ωράριο καθώς και οι διανυκτερεύσεις και διημερεύσεις για όλους τους φαρμακοποιούς.  Η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποιεί τον φαρμακευτικό κλάδο και δεν αποκλείεται οι φαρμακοποιοί να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις καθώς και να προσφύγουν εκ νέου στα δικαστήρια.