Δύο στους τρεις δημοσιογράφους δεν έχουν κάνει ποτέ το εμβόλιο της γρίπης

15-12-2017

Δύο στους τρεις δημοσιογράφους δεν έχουν κάνει ποτέ το εμβόλιο της γρίπης και οι περισσότεροι δεν σκοπεύουν να κάνουν φέτος, σύμφωνα με  έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του healthview.gr.

Αυτό αναδεικνύει ένα έλλειμμα ευαισθητοποίησης σε ένα κρίσιμο κοινό, που αξιοποιείται για τον διεισδυτικότητα και τον πολλαπλασιασμό των εμβολιαστικών μηνυμάτων της πολιτείας, όπως επισημαίνει και ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος ο οποίος σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας.

Το έλλειμμα ευαισθητοποίησης γίνεται και σχετικό έλλειμμα ενημέρωσης, ειδικότερα αν συνυπολογίσουμε ότι σχετικά με τον εμβολιασμό των εγκύων, μόνο το 30% του συνόλου των δημοσιογράφων θεωρεί ότι οι έγκυες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, κάτι που συνιστά λανθασμένη αντίληψη καθώς οι αρμόδιοι φορείς συνιστούν το εμβόλιο της γρίπης στο συγκεκριμένο πληθυσμό. (βλ. παρακάτω). Επίσης 15% από τους δημοσιογράφους δεν είναι σίγουροι για την αξία του εμβολίου της γρίπης, (βλ. παρακάτω), ένα ποσοστό λιγότερο από 30% θεωρούν ότι το εμβόλιο μας αφορά όλους και αρκετοί  θεωρούν λανθασμένα ότι η γρίπη δεν είναι τόσο επικίνδυνη για να κάνουν εμβόλιο.

Ακολουθούν πίνακες με τα ερωτήματα και τα αποτελέσματα της έρευνας:

Δημοσιογράφοι όπως γιατροί: δάσκαλοι που δίδασκαν και νόμο δεν εκράτησαν

 

Το 62% των ερωτηθέντων δημοσιογράφων δεν έχει κάνει ποτέ εμβόλιο γρίπης! Παρατηρούμε, ότι ενώ στις ηλικίες 55-65 αυτοί που έχουν κάνει εμβόλιο είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που δεν έχουν κάνει, (αντίθετα με τις άλλες ηλικιακές ομάδες) στις ηλικίες 45-55 που μπορούν να θεωρηθούν εξίσου «ευάλωτες», οι ανεμβολίαστοι δημοσιογράφοι είναι σχεδόν τριπλάσιοι! Συγκριτικά στις ηλικίες 35-45 φαίνεται λίγο μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τον εμβολιασμό. Πάντως για να μην κρίνουμε μόνο τους δημοσιογράφους, είναι γνωστό ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στις τάξεις των επαγγελματιών υγείας είναι απογοητευτικά.

Το 64% των ερωτηθέντων δεν σκοπεύει να κάνει εμβόλιο γρίπης εφέτος, παρότι οι ειδικοί το συστήνουν ανεπιφύλακτα. Κι αυτό ακόμη και αν είμαστε υγιείς. Είναι γνωστό πως κάθε άτομο που δεν κάνει το εμβόλιο και άρα αυξάνεται η πιθανότητα να κολλήσει την γρίπη, ακόμα και αν το ίδιο δεν κινδυνεύει άμεσα, γίνεται ο «φορέας» για να φτάσει ο ιός στους ηλικιωμένους και σε άλλες ευπαθείς ομάδες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε επιπλοκές της γρίπης, όπως πχ. η πνευμονία και πραγματικά μπορεί να κινδυνέψουν

 

Το 13% των ερωτηθέντων δημοσιογράφων δε θεωρεί τη γρίπη επικίνδυνη

 

Παρακάτω βλέπουμε τους λόγους που συνοδεύουν την πρόθεση, ή την μη πρόθεση για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης.

“Εις ώτα μη ακουόντων”, οι συστάσεις των ειδικών

Σε αυτό το ερώτημα, οι απαντήσεις με μόνο το 27% να συμφωνεί ότι όλοι πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης, προξενούν έκπληξη! Παρότι υπάρχουν αντενδείξεις στην χορήγηση του εμβολίου όπως πχ. υπερευαισθησία σε πρωτεΐνες αυγού ή στο συντηρητικό του εμβολίου, ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο, ιστορικό συνδρόμου Guillain – Barre, η σύσταση των ειδικών όπως αναφέραμε ανωτέρω είναι για συνολικό εμβολιασμό, ώστε να δημιουργήσουμε «ασπίδα» μη μετάδοσης, προς τις ευαίσθητες ομάδες. Το εμβόλιο δηλαδή μας αφορά όλους!

Από την άλλη, παρακάτω καταγράφεται μια αναμενόμενη αντίδραση με το 64% να συμφωνεί ότι οι ευαίσθητες ομάδες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης και μόνο το 6% να διαφωνεί. Βέβαια όπως φαίνεται στον μεθεπόμενο πίνακα δεν είναι σαφώς αντιληπτό, ότι οι εγκυμονούσες ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες!

Οι επτά στους δέκα δημοσιογράφους δε γνωρίζουν ότι οι έγκυες  πρέπει να εμβολιάζονται

 

Από αυτό το ερώτημα αναδύεται μια έλλειψη γνώσης καθώς μόνο το 30% του συνόλου των δημοσιογράφων θεωρεί ότι οι έγκυες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Αυτό όμως συνιστά λανθασμένη αντίληψη καθώς οι αρμόδιοι φορείς συνιστούν το εμβόλιο της γρίπης στις έγκυες γυναίκες, άσχετα με το στάδιο της εγκυμοσύνης καθόσον θεωρούνται ομάδα αυξημένου κινδύνου και αν νοσήσουν μπορεί να έχουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους. Ειδικότερα, στην ανάλυση των αποτελεσμάτων, μόνο 1 στους 2 δημοσιογράφους του χώρου της υγείας συμφωνεί, για τον εμβολιασμό των εγκύων με το υπόλοιπο 50% να παραμένει ουδέτερο (32%) ή να διαφωνούν (18%). Στους υπόλοιπους δημοσιογράφους, τα στοιχεία είναι περισσότερο απογοητευτικά, καθώς μόλις το 21% θεωρεί απαραίτητο το εμβόλιο στις εγκύους.

Ο εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται κατά τη διάρκεια οξέων εμπύρετων νοσημάτων, λένε οι ειδικοί. Αν έχεις δηλ. συμπτώματα γρίπης δεν είναι η στιγμή να κάνεις εμβόλιο, όπως τονίζουν γιατροί και φαρμακοποιοί. Πρέπει αυτά, πρώτα να υποχωρήσουν και το εμβόλιο να γίνει αφού κάνει τον κύκλο του ο ιός, έτσι ώστε να αποφύγουμε μια πιθανή επαναμόλυνση από άλλο στέλεχος. Η γνώση των δημοσιογράφων – ακόμα και των ειδικών της Υγείας- δεν είναι αντίστοιχα απόλυτη σε αυτό το ερώτημα σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας. Ανιχνεύθηκε μόνο ένα 38% συμφωνίας στο σύνολο των δημοσιογράφων, ενώ 31% διαφώνησαν (λανθασμένα) και άλλο ένα 31% ούτε συμφώνησε, ούτε διαφώνησε.

 

Εν αμφιβόλω, η αξία του εμβολίου για σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων δημοσιογράφων

 

15% των δημοσιογράφων δεν είναι σίγουροι για την αξία του εμβολίου και το ποσοστό υποχωρεί μόνο λίγο (12%) όταν μιλάμε για δημοσιογράφους του χώρου της υγείας. Η αμφιβολία των δημοσιογράφων αποτυπώνεται επιπλέον στο 24% το οποίο δεν εκφέρει γνώμη (ούτε διαφωνώ, ούτε συμφωνώ). Πάντως οι δημοσιογράφοι του χώρου της υγείας  πιστεύουν (αναμενόμενο!) περισσότερο στην αξία του εμβολίου της γρίπης με 75%, έναντι 53% των άλλων δημοσιογράφων.

Διαβάστε τα σχόλια του καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας.

 

Διαβάστε επίσης:

“Σαρώνει η γρίπη στον ανεμβολίαστο πληθυσμό

Οι εξάρσεις γρίπης και ιλαράς είναι τα “αντίτιμα” του αντιεμβολιαστικού κινήματος

Ταυτότητα έρευνας: Η έρευνα έγινε το Νοέμβριο για λογαριασμό του healthview.gr μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας R-U-Survey της Reputation Unique. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 212 δημοσιογράφοι. Από αυτούς οι 83 ασχολούνται και με το χώρο της υγείας και οι 118 με άλλα θέματα.