Καρκίνος: Όσοι έχουν επιβιώσει γερνάνε πιο γρήγορα

20-12-2017

Ο καρκίνος είναι μια πολύ σκληρή ασθένεια. Ακόμα και αν κάποιος επιβιώσει, τα σημάδια της νόσου στο σώμα του και τον οργανισμό του μπορεί να μην φύγουν ποτέ. Ίσως γιαυτό και μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο γερνούν ταχύτερα και είναι πιο πιθανό να πεθάνουν νωρίτερα από άτομα που δεν έχουν νοσήσει από την εν λόγω ασθένεια.

Ερευνητές από το Αντικαρκινικό Κέντρο της Κλινικής Mayo στο Ρότσεστερη της Μινεσότα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αξιολόγησαν στοιχεία από περισσότερες από 1.200 δημοσιευμένες μελέτες και διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο το προσδόκιμο ζωής των ατόμων που είχαν επιβιώσει παιδιατρικού καρκίνου ήταν 30% χαμηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού. Επίσης, είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν δεύτερο καρκίνο, ενώ ο κίνδυνος ευθραυστότητας μεταξύ των ληπτών μυελού των οστών ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερος.

Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που έχει εκδηλώσει καρκίνο σε παιδική ηλικία είναι πιθανότερο να πεθάνει κατά την έκτη δεκαετία της ζωής του παρά κατά την ένατη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο ESMO Open της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας. Όπως έδειξαν, οι επιβιώσαντες καρκίνου είναι πιθανότερονα εκδηλώσουν χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακά προβλήματα, δευτεροπαθείς καρκίνους, πνευμονικές βλάβες και ευθραυστότητα. Επίσης, εκδηλώνουν νωρίτερα νοσήματα που σχετίζονται με τη γήρανση, συγκριτικά πάντα με τον γενικό πληθυσμό.

Όσοι έχουν υποβληθεί σε αγωγή με στεροειδή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη, οστεοπόρωσης, νευροπάθειας, λέπτυνσης του δέρματος, μόλυνσης και βραδείας επούλωσης τραυμάτων.

Ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα σχετίζονται επίσης με την απώλεια ακοής, την μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, την υπέρταση, τη συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια, την μυϊκή αδυναμία, την αρθρίτιδα, τη νεφρική και ηπατική νόσο, τη χρόνια δυσκοιλιότητα και την υπογονιμότητα.

Η ακτινοθεραπεία σχετίζεται με άνοια, απώλεια μνήμης, αθηροσκλήρωση και δευτεροπαθείς καρκίνου του μυελού των οστών και του αίματος.

Τέλος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν επιβιώσει καρκίνου είχαν πιο κοντά τελομερή, ένδειξη πρόωρης γήρανσης.

«Αν και η πρόωρη γήρανση είναι σαφώς καλύτερη εναλλακτική από τον πρόωρο θάνατο, η καλύτερη κατανόηση του τι προκαλεί αυτή τη διαδικασία αποτελεί μαι ευκαιρία να βελτίωση της υγείας των συγκεκριμένων ασθενών. Πιστεύουμε ότι οι επιβιώσαντες καρκίνου θα πρέπει να βρίσκονται διαρκώς υπό ιατρική παρακολούθηση», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος: Αυτές είναι πιο συχνές μορφές της νόσου
Καρκίνος: Πως βοηθά το βιολογικό ρολόι στην καταπολέμηση του