Έρχεται νέος νόμος για το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών

21-12-2017

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο νέος νόμος θα ψηφιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2018 και θα καθορίζει τις προδιαγραφές, τις απαιτήσεις και τη διαδικασία ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών, από τον εξοπλισμό έως και το προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών.

 Μάλιστα έχει ήδη συγκροτηθεί Ειδική Επιτροπή για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου, η οποία αμέσως μετά τα Χριστούγεννα θα παραδώσει στους Θεσμούς το σχεδιο Προεδρικου Διαταγματος (προαπαιτούμενο του Eurogroup της 20/1/2018).

 Αμέσως μετά η Επιτροπή θα συνεχίσει για να καθορίσει τις τεχνικές προδιαγραφές  ενώ ήδη έχουν συζητηθεί η διάκριση σε κατηγορίες των κλινικών, ο ελάχιστος αριθμός κλινών ανά κατηγορία και ανά ειδικότητα, η διοικητική και επιστημονική υπευθυνότητα, η νοσηλεία στις Γενικές Κλινικές και ανήλικων ασθενών και θέματα των Ψυχιατρικών Κλινικών.

 Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη συμφωνία με τους Θεσμούς, έως τις 30 Απριλίου θα πρέπει η Επιτροπή να έχει ολοκληρώσει τις τεχνικές προδιαγραφές και τα θέματα προσωπικού και τον Μάιο να κατατεθεί συνολικά όλο το σχέδιο νόμου στη Βουλή προς ψήφιση.