H ανατομία της Χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας!

22-12-2017

Για τη γαλοπούλα των Χριστουγέννων ο «θρύλος» λέει πως έχει τις ρίζες της στους Βρετανούς βασιλιάδες του 16ου αιώνα. Το έθιμο πρότασσε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι να περιλαμβάνει διάφορα είδη κυνηγιού, όπως πάπιες, πέρδικες και φασιανούς. Ήταν ο Εδουάρδος ο έβδομος που έκανε μόδα τη γαλοπούλα, και σήμερα το έθιμο αυτό έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως η γαλοπούλα είναι ένα από τα πλέον υγιεινά κρέατα. Ποια είναι όμως η διατροφικής της «ταυτότητα» που θα σας επιτρέψει να την απολαύσετε χωρίς τύψεις;

Χωρίς ίχνος λίπους

Μία μερίδα αντιστοιχεί σε περίπου 85 γραμμάρια γαλοπούλας. Σε κάθε «φιλέτο» στήθους θα βρείτε μόλις 4 γραμμάρια λίπους, σε σύγκριση με 13 γραμμάρια λίπους που περιέχει η αντίστοιχη ποσότητα κόκκινου κρέατος. Εάν προσέχετε την καρδιά σας, τότε μην ξεχνάτε πως η πέτσα σας δίνει ακόμη 4 γραμμάρια λιπαρών, ενώ το σκούρο κρέας της γαλοπούλας είναι μεν πιο γευστικό, αλλά και πιο λιπαρό.

Σιδηρά «κυρία»

Μπορεί το κόκκινο κρέας να έχει το όνομα της καλής πηγής σιδήρου, όμως η γαλοπούλα δεν πάει πίσω. Επιπλέον, το σκούρο κρέας της γαλοπούλας περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες Β6, Β12 και ψευδάργυρο που ενεργοποιούν το μεταβολισμό, ακόμη και τις μέρες των Χριστουγέννων.

Πηγή πρωτεΐνης

Εάν φροντίσετε το πιάτο σας να περιέχει περίπου 2 μερίδες, δηλαδή 2 «παλάμες» γαλοπούλας, τότε έχετε κάνει κίνηση ματ στο γιορτινό τραπέζι! Κάθε μερίδα περιέχει 25 γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία θα σας κρατήσει χορτάτους. Εάν μάλιστα καταφέρετε να συμπληρώσετε το γεύμα σας με πράσινα, κόκκινα, κίτρινα και άλλα χρωματιστά λαχανικά θα καταφέρετε να μειώσετε το περιττό τσιμπολόγημα ή και την ποσότητα του γλυκού.

Κλείνοντας με τις θερμίδες

Επειδή είναι όλα θέμα θερμίδων, να θυμάστε πως:

  • Μία μερίδα στήθος γαλοπούλας περιέχει 161 θερμίδες.
  • Μία μερίδα στήθος γαλοπούλας με την πέτσα περιέχει 194 θερμίδες.
  • Μία μερίδα μπούτι γαλοπούλας με την πέτσα περιέχει 213 θερμίδες.
  • Μία μερίδα σκούρο κρέας γαλοπούλας με την πέτσα περιέχει 192 θερμίδες.
  • Μία μερίδα σκούρο κρέας γαλοπούλας με την πέτσα περιέχει 232 θερμίδες.

Να θυμάστε πως η γαλοπούλα αποτελεί την εξαίρεση στο Χριστουγεννιάτικο μπουφέ, καθώς αποτελεί μία από τις θρεπτικότερες επιλογές που μπορείτε ακόμη και να παραφάτε! Ακόμη και μετά τις γιορτές όμως υπάρχουν πολύ τρόποι να αξιοποιήσετε ό,τι περίσσεψε σε πίτες, σάντουιτς, μακαρονάδες, ακόμα και στο wok για σπιτική ασιατικά πιάτα. 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com