Μοναξιά και στεφανιαία νόσος αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

28-12-2017

Τόσο η μοναξιά όσο και η στεφανιαία νόσος έχει αποδειχτεί πως βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας. Όταν δεν υπάρχουν στη ζωή μας συνδυαστικά τότε ο κίνδυνος για πρόωρο θάνατο αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Αυτό τουλάχιστον απέδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Οι πάσχοντες από στεφανιαία νόσο που ζουν μόνοι, είτε επειδή είναι άγαμοι, διαζευγμένοι ή χήροι τείνουν να έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Open Access Journal of American Heart Association/American Stroke Association.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι οι διαζευμένοι και οι χήροι κινδύνευαν περισσότερο από πρόωρο θάνατο, αλλά είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι το ίδιο ισχύει και για άτομα με διαγνωσμένη ή πιθανή στεφανιαία νόσο.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Αρσέντ Κουγιούμι, ανέλυσε σε βάθος τετραετίας στοιχεία για 6.051 ασθενείς, κατά μέσο όρο 63 ετών, που έπασχαν από στεφιανιαία νόσο.

Συγκριτικά με τους έγγαμους, οι άγαμοι ασθενείς 24% πιθανότερο να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, 45% πιθανότερο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο και 52% από έμφραγμα. Ειδικότερα ο κίνδυνος θανατηφόρου εμφράγματος ήταν 40% μεγαλύτερος για όσους δεν παντρεύτηκαν ποτέ, 41% για όσους ήταν διαζευγμένοι και 71% για όσους είχαν μείνει χήροι.

«Εξεπλάγην κάπως από το μέγεθος της επίδρασης του γάμου. Η κοινωνική υποστήριξη που έχουν οι παντρεμένοι και ίσως τα υπόλοιπα οφέλη της συζυγικής ζωής είναι σημαντικά για τους καρδιοπαθείς», σχολιάζει ο Δρ Κουγιούμι.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι ανύπαντροι, οι χήροι και οι διαζευγμένοι είναι πιθανότερο να έχουν υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια ή υψηλή χοληστερόλη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πως η μοναξιά μας κόβει χρόνια ζωής
Μοναξιά: Πως μας φέρνει δημιουργικότητα