Κόκκινο χτύπησε η αιθαλομίχλη στην Αττική

28-12-2017

«Πνίγεται» η χώρα από την αιθαλομίχλη! Ενδεικτικό είναι ότι τις ημέρες των Χριστουγέννων, λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών, η αιθαλομίχλη «χτύπησε» κόκκινο στην Αττικήυποχρεώνοντας το υπουργείο Περιβάλλοντος να εκδώσει σύσταση, καλώντας τους πολίτες «να αποφεύγουν τη χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας» για τις 26 και 27 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, «το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε στην Αττική υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, μεγαλύτερα από 100 μg/m3, για το 24ωρο της 25/12/2017. Συγκεκριμένα, στον σταθμό Μαρούσι καταγράφηκαν 114 μg/m3 και στο Περιστέρι 113 μg/m3». Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι πολλών οικογενειών, που συνοδεύτηκε με φωτιά στο τζάκι, συνέβαλε στην εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων αιωρούμενων σωματιδίων καπνού, με αποτέλεσμα το δυσάρεστο και ιδιαίτερα ανθυγιεινό φαινόμενο της αιθαλομίχλης.

Στις 26 Δεκεμβρίου  οι σταθμοί του Λεκανοπεδίου κατέγραψαν τις εξής συγκεντρώσεις: Πειραιάς 70 μg/m3, Λιόσια 58 μg/m3, Μαρούσι 92 μg/m3, Περιστέρι 81 μg/m3, Αριστοτέλους 96 μg/m3, Λυκόβρυση 60 μg/m3, ενώ σε Αγία Παρασκευή και Θρακομακεδόνες μετρήθηκαν χαμηλά (11 μg/m3 και 30 μg/m3 αντίστοιχα).

Στα Ιωάννινα

Αντίστοιχα στα Ιωάννινα επανεμφανίστηκε  το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Ωστόσο φέτος δεν υπάρχουν οι σταθμοί μέτρησης των ρύπων στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα καθώς το πρόγραμμα και η συνεργασία που είχε συναφθεί μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Περιφέρειας Ηπείρου δεν ανανεώθηκε. Αποτέλεσμα να μη γίνεται πλέον η ακριβής μέτρηση των ρύπων, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Από την πλευρά του πάντως, ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Ηπείρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις καθώς και τα παιδιά, αποδίδοντας το φαινόμενο στην αλόγιστη καύση ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες.

Τι είναι η αιθαλομίχλη

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Αιθαλομίχλη είναι το είδος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρουσιάζεται όταν έχουμε υψηλή συγκέντρωση ρύπων, όπως αιωρουμένων σωματιδίων (κυρίως αιθάλης), διοξειδίου του θείου, μονοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και μεγάλη σχετική υγρασία. Στην αγγλική γλώσσα ο όρος είναι SMOG (σύνθετη λέξη που προέρχεται από SMOke και foG).

Όταν σε μια περιοχή υπάρχουν αυξημένες εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων σε συνδυασμό με μετεωρολογικές και τοπογραφικές συνθήκες που εμποδίζουν τη φυσική διάχυση της ρύπανσης, τότε οι ρύποι εγκλωβίζονται στην περιοχή με αποτέλεσμα την αύξηση των συγκεντρώσεων ρύπων και τη δημιουργία αιθαλομίχλης.

 Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι μικρά τεμάχια ύλης σε στερεή ή υγρή φάση, που μπορούν να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τέτοια σωματίδια είναι η σκόνη, η αιθάλη (καπνός), διάφορα μέταλλα κλπ. Σαν αιθάλη (καπνός) αναφέρονται τα μικρά σωματίδια τα οποία προέρχονται από ατελείς καύσεις, είναι μαύρου χρώματος και αποτελούνται κυρίως από άνθρακα.

 Οι κυριότερες ανθρωπογενείς πηγές εκπομπής αιωρουμένων σωματιδίων είναι οι κάθε είδους καύσεις (για παραγωγή ενέργειας, για θέρμανση κλπ) οι διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες, η κυκλοφορία οχημάτων και κάθε είδους μεταφορικών μέσων.