Πέντε ρεαλιστικοί στόχοι των διαιτολόγων για τη νέα χρονιά!

04-01-2018

Κάθε νέα χρονιά ξεκινά με στόχους και φιλοδοξίες για έναν καλύτερο «εαυτό». Πολύ συχνά τις πρώτες μέρες του χρόνου αναθεωρούνται, μεταξύ άλλων, και οι διατροφικές συνήθειες. Το γεγονός αυτό διευκολύνεται από τις ατασθαλίες των εορταστικών γευμάτων, και έτσι πολλοί διαφορετικές εναλλακτικές ενδέχεται να περνούν από το μυαλό σας. Από την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ή τον καλύτερο έλεγχο του μεγέθους μίας μερίδας. Ποιοι είναι όμως πέντε ρεαλιστικοί στόχοι που βάζουν και οι ίδιοι οι διαιτολόγοι για τη νέα χρονιά;

Βγάλτε το βάρος από τα κιλά σας

Εάν το βάρος σας απασχολεί, τότε θα έχετε σκεφτεί πως μέσα στον επόμενο χρόνο θα επιθυμούσατε να χάσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό κιλών, ή πως θα θέλατε να περιορίσετε το σωματικό σας λίπος. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ δύσκολο να προβλέψετε τον ακριβή ρυθμό της απώλειας βάρους. Θέστε μετρήσιμους στόχους οι οποίοι σχετίζονται με τη βελτίωση της διατροφικής σας καθημερινότητας. Για παράδειγμα ενδέχεται να στοχεύετε στην κατανάλωση πρωινού γεύματος ή στη μείωση πρόσληψης κάποιας συγκεκριμένης ομάδας τροφίμων όπως το αλκοόλ. Εντοπίστε τη δική σας «Αχίλλειο πτέρνα» και παραμείνετε αποφασισμένοι πως θα τα καταφέρετε. Το πιθανότερο είναι πως η απώλεια βάρους θα είναι φυσικό επακόλουθο της αλλαγής αυτής.

Μπείτε περισσότερο στην κουζίνα

Η μαγειρική στο σπίτι ευνοεί την ισορροπημένη διατροφή, είτε προσπαθεί κανείς να χάσει βάρος, είτε απλά «προσέχει». Η συσχέτιση αυτή είναι προφανής, καθώς το σπιτικό φαγητό είναι ελεγχόμενο τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. Επενδύστε σε μικρές οικιακές ηλεκτρικές συσκευές που θα κάνουν το καθημερινό μαγείρεμα πιο εύκολο, ενώ ξοδέψτε σε εβδομαδιαία βάση τον απαραίτητο χρόνο στο σούπερ μάρκετ.

Βρείτε καλύτερους τρόπους εκτόνωσης από το φαγητό

Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας σίγουρα δεν βοηθούν στην επιλογή των γευμάτων, οδηγώντας σε λιγότερο συνειδητές διατροφικές επιλογές. Τη χρονιά που μας έρχεται μην αφήσετε το στρες να «καθορίσει» τα γεύματά σας. Αφήστε στην άκρη το κινητό τηλέφωνο την ώρα του φαγητού, όταν καθίσετε στο τραπέζι αφήστε μερικά λεπτά να περάσουν πριν ξεκινήσετε το γεύμα, ανάμεσα σε κάθε μπουκιά ακουμπήστε το πιρούνι στο τραπέζι, γευτείτε τις τροφές με όλες σας τις αισθήσεις.

Κοιμηθείτε περισσότερο

Η συσχέτιση ύπνου και σωματικού βάρους είναι πλέον αποδεδειγμένη. Συνδετικός κρίκος είναι το βιολογικό ρολόι το οποίο «κατευθύνει», μεταξύ άλλων, τις ορμόνες του μεταβολισμού. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο ελλιπής ύπνος ενεργοποιεί τα γονίδια της παχυσαρκίας, ενώ άλλοι πιστεύουν πως απλά οδηγεί σε υπερφαγία και λιγότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Φέτος λοιπόν αλλάξτε όχι μόνο τις συνήθειες της διατροφής, αλλά και του ύπνου σας!

Ζητείστε τη βοήθεια εκείνων που αγαπάτε

Για να μπορέσετε να πετύχετε τους στόχους σας ζητείστε τη βοήθεια φίλων ή της οικογένειάς σας. Οι αγαπημένοι σας άνθρωποι θα σας βοηθήσουν να μείνετε προσηλωμένοι στους στόχους σας. Αποτελούν ένα μέσο δέσμευσης, καθώς θα προσπαθήσετε να τους αποδείξετε πως τα καταφέρνετε. Επίσης, μπορούν να σας παρακινήσουν να πάτε στο γυμναστήριο ή να επιλέξετε ένα ισορροπημένο γεύμα σε μία Βραδυνή έξοδο.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Jean-Philippe .Sleeping more to improve appetite and body weight control: dream or reality? ChaputAm J Clin Nutr. January 2015 vol. 101 no. 1 5-6