Σέλινο: Το χειμωνιάτικο λαχανικό που θα αγαπήσετε!

07-01-2018

Το σέλινο, ή σέλερι στα αγγλικά, αποτελεί «προνόμιο» των χειμερινών μηνών. Βοτανικά ανήκει στην ίδια οικογένεια με λαχανικά όπως το καρότο και ο μαϊντανός, ενώ φέρει τη χαρακτηριστική ονομασία Apium graveolens. Έχει τις ρίζες του στη Μεσόγειο, και στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούσαν τα φύλλα του για να στεφανώσουν τους νικητές αθλητικών αγώνων. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως θεραπευτικό φυτό για τις φλεγμονές, την αρτηριακή πίεση, ακόμα και για την πρόληψη εκφυλιστικών παθήσεων της όρασης.

Το σέλινο και η ξεχωριστή διατροφική του αξία

To σέλινο αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα, αλλά και για όσους επιλέγουν να επενδύσουν στα οφέλη μίας χορτοφαγικής διατροφής.

  • Θερμίδες: Ίσως έχετε ακούσει πως το σέλινο έχει «αρνητικές» θερμίδες. Μπορεί κάτι τέτοιο να μην έχει επιστημονική βάση, η μεγάλη όμως περιεκτικότητά του σε νερό καθιστά το λαχανικό ιδανική επιλογή με μόλις 7 θερμίδες σε κάθε «μπαστουνάκι» (40 γραμμάρια).
  • Βιταμίνη Κ: Λιγότερο συζητημένη η βιταμίνη αυτή είναι υπεύθυνη για την καλή πήξη του αίματος. Για παράδειγμα τη χρειάζεστε για να κλείσει μία πληγή, και το σέλινο σας την προσφέρει απλόχερα!
  • Βιταμίνες Α και C, κάλιο: Το σέλινο περιέχει αυτά και άλλα θρεπτικά συστατικά σε σημαντικές ποσότητες. Εάν καταναλώνετε καθημερινά ποικιλία τροφών, τότε θα καταφέρετε να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε αυτά.
  • Αλάτι: Πολλοί αποφεύγουν το σέλινο καθώς περιέχει νάτριο, ένα εκ των δύο βασικών συστατικών του αλατιού. Εάν προσέχετε την αρτηριακή σας πίεση, δεν προτείνεται να καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα του λαχανικού, χωρίς όμως να συντρέχει λόγος ανησυχίας.
  • «Θεραπευτικά» συστατικά: Όπως κάθε τροφή φυτικής προέλευσης, έτσι και το σέλινο, περιέχει «αντισυμβατικά» αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία συνδέονται με τις ξεχωριστές θεραπευτικές ιδιότητες που αναφέρθηκαν και νωρίτερα. Σε αυτά ανήκουν η απιγενίνη στην οποία αποδίδονται αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές δράσεις, η λουτεολίνη με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, αλλά και άλλα φλαβονεοιδή.

Πέντε τρόποι για να απολαύσετε το σέλινο

Έχει τραγανή υφή και πικάντικη γεύση. Αγοράστε το πριν ακόμη μαραθούν τα φύλλα του και αποθηκεύστε το στο ψυγείο, όχι όμως σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες καθώς ενδέχεται να παγώσει. Οι εναλλακτικές χρήσεις του στην κουζίνα είναι πολλές

  1. Κόψτε το σε μικρά μπαστουνάκια και καταναλώστε το ωμό με ντιπ γιαουρτιού.
  2. Ετοιμάστε guacamole με αβοκάντο, lime, καυτερή πιπεριά και σέλινο.
  3. Δώστε πικάντικη γεύση στην πράσινη σαλάτα.
  4. Ψιλοκόψτε και προσθέστε μαζί με άλλα ψητά λαχανικά, αρωματίστε με λεμόνι, σκόρδο και μαύρο πιπέρι.
  5. Ετοιμάστε σούπες με κρεμώδη υφή, χωρίς γάλα ή κρέμα γάλακτος!

Σούπα με σέλινο και πατάτες

Υλικά

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια πράσα, ψιλοκομμένα
  • 6 μέτρια μπαστουνάκια σέλινο, ψιλοκομμένα
  • 1 μέτρια πατάτα, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
  • 7 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Σκόρδο
  • Θυμάρι
  • Μαϊντανός

Εκτέλεση

  • Σε μία κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε φωτιά μέτριας έντασης. Προσθέστε το κρεμμύδι, το πράσο και το σέλινο και ζεστάνετε για 10 λεπτά. Προσθέστε το αλάτι και μαγειρέψτε για 5 λεπτά ακόμη, χωρίς να «πάρουν χρώμα» τα λαχανικά.
  • Προσθέστε την πατάτα, το σκόρδο, το θυμάρι και το μαϊντανό. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε το ζωμό κοτόπουλου. Καλύψτε και μαγειρέψτε για 30 με 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  • Χρησιμοποιείστε το multi για να πολτοποιήσετε τα λαχανικά. Είναι πολύ σημαντικό να σουρώσετε τη σούπα σας, για να απομακρύνετε κομμάτια των λαχανικών με στυφή γεύση.
  • Ζεστάνετε την τελική σούπα στην κατσαρόλα για να ομογενοποιηθεί.
  • Σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο και φρέσκο πιπέρι. 
Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]
Βιβλιογραφία

Berkeley Wellness. Celery: A Dieter’s Delight. FEBRUARY 12, 2016. Accessed 4/1/2018.

http://www.berkeleywellness.com/healthy-eating/food/article/celery-dieter%E2%80%99s-delight

S Shukla et al. Apigenin: A Promising Molecule for Cancer Prevention - NCBI – NIH. Pharm Res. 2010 Jun; 27(6): 962–978.

Η συνταγή προσαρμόστηκε από: https://cooking.nytimes.com/recipes/1016498-celery-and-potato-soup?regi=1&join_cooking_newsletter=false&register=google