Η διαδικασία είσπραξης των οφειλών από clawback και rebate προς τον ΕΟΠΥΥ με απόφαση Πολάκη

08-01-2018

Δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα 8 Ιανουαρίου η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τη διαδικασία είσπραξης με τη μορφή δόσεων, των υπολειπόμενων  οφειλών από clawback και rebate, των παρόχων προς τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η καταβολή  των  δόσεων  διενεργείται  μηνιαία  (α)  με  συμψηφισμό,  στην  περίπτωση συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχων, ή (β) με ηλεκτρονική καταβολή με την χρήση μοναδικού κωδικού πληρωμής, στην περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, ο πάροχος δεν είναι συμβεβλημένος με τον Οργανισμό κατά τον κρίσιμο χρόνο καταβολής της δόσης.

Μετά την ολοκλήρωση του συμψηφισμού, υπολογίζεται η υπολειπόμενη οφειλή του παρόχου, η οποία και του γνωστοποιείται ενώ ο αριθμός των δόσεων προσδιορίζεται ως συνάρτηση του δείκτη R, ο οποίος ορίζεται ως R=Y.O./M.M.Y.

Ο δείκτης R εκφράζει το πλήθος των υποβολών ενός παρόχου στο οποίο αντιστοιχεί η Υπολειπόμενη Οφειλή (Υ.Ο.) του παρόχου μετά τον συμψηφισμό λαμβάνοντας υπόψη την Μέση Μηνιαία Υποβολή (Μ.Μ.Υ.) του παρόχου για το Α’ εξάμηνο του 2017, μετά την αφαίρεση των νόμιμων κρατήσεων. Σε περίπτωση που ένας πάροχος δεν είναι πλέον συμβεβλημένος η Μέση Μηνιαία Οφειλή (Μ.Μ.Υ.) υπολογίζεται λαμβάνοντας υπ’ όψιν το τελευταίο εξάμηνο που ήταν συμβεβλημένος.

Ο  αριθμός  των  μηνιαίων  δόσεων,  κυμαίνονται από 18 έως και 120 ενώ ως ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 250 ευρώ. Στα πλαίσια της αρχής της αναλογικότητας η μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό 15% της μέσης μηνιαίας υποβολής του παρόχου (ΜΜΥ), μετά την αφαίρεση των νόμιμων κρατήσεων.