ΦΣΑ: Εκτινάχτηκαν οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ όπως προειδοποιούσαμε

11-01-2018

Ανεξέλεγκτες έχουν καταλήξει τελικά οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων των οποίων οι τιμές πλέον καθορίζονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες και όχι από το υπουργείο Υγείας όπως τα υπόλοιπα φάρμακα. Η πολυδιαφημιζόμενη απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, η οποία θα έφερνε δήθεν μειώσεις των λιανικών τιμών τους, όπως αναφέρει ο ΦΣΑ είχε τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα,  γεγονός το οποίο οι φαρμακοποιοί λένε ότι τους  δικαιώνει για τις προειδοποιήσεις τους.

“Η εκτίναξη των τιμών καθημερινής χρήσης φαρμάκων, γνωστά ως ΜΗΣΥΦΑ επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό πράγμα που  αφήνει αδιάφορους όλους, όσους μέχρι σήμερα διατείνονταν ότι με την απελευθέρωση των τιμών τους, οι τιμές λόγω ανταγωνισμού θα μειωθούν”.

Η ανακοίνωση του ΦΣΑ αναφέρει ακριβώςτα εξής:

1.- Οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ καθορίζονται πλέον ελεύθερα από τις φαρμακευτικές εταιρείες και όχι από το Υπουργείο Υγείας, όπως τα υπόλοιπα φάρμακα.

2.- Οι αναγραφόμενες επί των συσκευασιών προτεινόμενες λιανικές τιμές, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι παραπλανητικές, αφού τις περισσότερες φορές η χονδρική τιμή με την οποία τα προμηθεύονται τα φαρμακεία από τις εταιρείες είναι μεγαλύτερη της προτεινόμενης λιανικής τιμής.