Στην κάνναβη “βλέπει” την …καινοτομία ο ΣΥΡΙΖΑ

16-01-2018

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην ιατρική και βιομηχανική κάνναβη έδωσαν  ο σύμβουλος του νυν πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης και ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Ευστράτιος Ζαφείρης οι οποίοι επισκέφθηκαν – μεταξύ άλλων – όπως και ο  πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, την πρώτη έκθεση κάνναβης στην Ελλάδα, Athens Cannabis Expo 2018.

Συνομίλησαν με παραγωγούς, καθώς και με ασθενείς, που σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Τσιρώνης, «επί χρόνια αναγκάζονται να εισάγουν ημιπαράνομα, νόμιμα φάρμακα, για να θεραπεύσουν σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος, η επιληψία, η σκλήρυνση κατά πλάκας και τώρα έχουν τα φάρμακα που μπορούμε να φτιάξουμε και στην Ελλάδα».

Ο κ. Τσιρώνης επικαλούμενος διεθνείς τεχνικές εταιρείες που ασχολούνται με τα φάρμακα από κάνναβη, ανέφερε ότι  «η Ελλάδα έχει το ιδανικό κλίμα» και δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα έρθουν στη Βουλή τροπολογίες για τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης.

«Φυτό που έχει τεράστιες δυνατότητες» χαρακτήρισε ο κ. Ζαφείρης την κάνναβη, τονίζοντας ότι από τη βιομηχανική κάνναβη μπορούν να παραχθούν 22.500 προϊόντα. Όπως είπε, η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης είναι «το πρώτο βήμα, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα, τα οποία θα ανοίξουν το δρόμο για κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να μπορεί ο κλάδος να αναπτυχθεί, στα νόμιμα πλαίσια».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης για την Κάνναβη, Ελένη Μπέλλου, υπογράμμισε ότι «σε μία εποχή που το αντίδοτο στην κρίση δεν μπορεί να είναι άλλο από την καινοτομία, η κάνναβη ανοίγει έναν δρόμο ανάπτυξης, με μεγάλες προοπτικές, τόσο για όποιον ασχοληθεί με αυτή, όσο για την ελληνική οικονομία εν γένει» και συμπλήρωσε ότι «έχει έρθει λοιπόν η ώρα να πάψουμε να διασπείρουμε τον ηθικό πανικό και να σπείρουμε τον σπόρο της οικονομίας της κάνναβης».