Όσοι μπαίνουν στο Ίντερνετ δεν είναι τόσο θρησκευόμενοι

19-01-2018

Στις ημέρες μας είναι λίγο δύσκολο να μείνει κανείς μακριά από το ίντερνετ αφού τα πάντα πλέον γίνονται διαδικτυακά. Το Internet έχει δημιουργήσει μία τεράστια αγορά γνώσεων και πληροφοριών και είναι ένας χώρος ελεύθερος και απομακρυσμένος από κάθε θρησκευτική, πολιτική και ιδεολογική προκατάληψη.

Σύμφωνα λοιπόν με μία πρόσφατη μελέτη, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν, συχνά, το διαδίκτυο έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην πιστεύουν σε κάποια θρησκεία.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στη Journal for the Scientific Study of Religion, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Baylor, ένα ιδιωτικό χριστιανικό πανεπιστήμιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ειδικοί εξέτασαν δεδομένα από 1.714 ενήλικες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν τόσο τη χρήση του διαδικτύου που έκαναν όσο και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η συχνή χρήση του Διαδικτύου συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα να είναι κάποιος θρησκευόμενος. Ωστόσο, η αυξημένη χρήση του διαδικτύου δε συνδέεται με μειωμένη συμμετοχή σε διάφορες θρησκευτικές δραστηριότητες.

Από την άλλη πλευρά, η συχνή παρακολούθηση της τηλεόρασης συσχετίστηκε με μειωμένη συμμετοχή σε διάφορες θρησκευτικές δραστηριότητες, αλλά δεν συνδέθηκε με μειωμένη πιθανότητα θρησκευτικής συνείδησης.

Ο επικεφαλής της μελέτης Paul K. McClure, δήλωσε στο PsyPost: «Ένα από τα κύρια συμπεράσματά μου στη μελέτη αυτή είναι ότι η συχνή χρήση του διαδικτύου συσχετίζεται με την απώλεια θρησκευτικής συνείδησης, καθώς ανακάλυψα ότι τα άτομα που περνούν πολύ χρόνο «σερφάροντας» στο διαδίκτυο, είναι λιγότερο πιθανό να είναι πιστά σε μία και μοναδική θρησκεία, ή με άλλα λόγια είναι λιγότερο πιθανόν να πιστεύουν ότι υπάρχει μόνο μία “σωστή” θρησκεία εκεί έξω».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Όσοι δεν πιστεύουν στον Θεό φοβούνται λιγότερο τον θάνατο
Θρησκεία: Οι ηλικιωμένοι που προσεύχονται αισθάνονται περισσότερη ευεξία