Energy Bites: Η νέα διατροφική τάση που σας γεμίζει ενέργεια!

18-01-2018

Η ενέργεια αποτελεί το ζητούμενο των περισσοτέρων στις μέρες μας. Φυσικά, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας από τη διατροφή! Αποτελεί το καύσιμο του οργανισμού και ορισμένες στρατηγικές επιλογές μπορούν να κάνουν τη διαφορά κατά τη διάρκεια μίας πολυάσχολης ημέρας. Καθώς η τάση στη διατροφή επιτάσσει την επιστροφή σε λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, ιδανικά μαγειρεμένα από εσάς του ίδιους, ξεχάστε τα έτοιμα σνακ που αποτελούσαν λύσεις «έκτακτης ανάγκης» τις δύσκολες ώρες. Τα energy bites, μπουκιές ενέργειας στα Ελληνικά, αντικαταστούν τη σοκολάτα ή το λαχταριστό κατά τα λοιπά μπισκότο, με διπλό σκοπό. Πρώτον, τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεύτερον, την ευκαιρία για ανεφοδιασμό του σώματος με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, τα καλά λιπαρά και άλλες βιταμίνες.

Energy Bites με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο

Η συνταγή που ακολουθεί δεν είναι τίποτα άλλο από ένα «ιδανικό σνακ». Μπορείτε να το καταναλώσετε μεταξύ των γευμάτων, πριν ή μετά την προπόνηση ή όταν έχετε ανάγκη για κάτι γλυκό. Είναι κατάλληλο για κάθε ηλικία και διατηρείται στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, τα energy bites διαφέρουν από τα έτοιμα σνακ, καθώς περιέχουν συστατικά με ξεχωριστή διατροφική αξία.

  • Σπόροι chia: Πλούσιοι σε ωμέγα 3 καλών λιπαρών, ασβεστίου και φωσφόρου. Συστατικά απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου και των οστών αντίστοιχα/
  • Βρώμη: Εξαιρετική πηγή των αναντικατάστατων στη διατροφή φυτικών ινών. Είνα απαραίτητες για τη λειτουργία του εντέρου, αλλά και τη προστασία της καρδιάς. Αυξάνουν το κορεσμό και περιέχουν βιταμίνες Β που ενισχύουν την ικανότητα συγκέντρωσης.
  • Φυστικοβούτυρο: Φυτική πηγή πρωτεΐνης και ωμέγα 3 λιπαρών. Θα σας βοηθήσει να χορτάσετε και να ενισχύσετε το μυϊκό σας σύστημα.

Υλικά για 14 μπουκιές

  • 1 φλιτζάνι βρώμη
  • 3 κουταλιές της σούπας σπόροι chia (ή άλλοι σπόροι της επιλογής σας)
  • 1 κουταλιά της σούπας θρυμματισμένο λιναρόσπορο
  • 3 κουταλιές της σούπας σταφίδες
  • 2 κουταλιές της σούπας νιφάδες μαύρης σοκολάτας
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ¼ φλιτζανιού μέλι
  • ½ φλιτζάνι φυστικοβούτυρο 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά τη βρώμη, τους σπόρους chia και λιναρόσπορου, τις σταφίδες, τις νιφάδες σοκολάτας και το αλάτι. Ξεχωριστά ανακατέψτε το μέλι με το φυστικοβούτυρο, και προσθέστε το μείγμα στα ξηρά υλικά. Ανακατέψτε πολύ καλά. Με τα χέρια σας ετοιμάστε τις στρογγυλές μπουκιές, πάχους περίπου 2 εκατοστών η κάθε μία. Τοποθετήστε τις σε ένα αντικολλητικό ταψί, και αφήστε τις στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα.

Όταν η ενέργειά σας πέφτει απότομα, τροφοδοτήστε το σώμα σας με τροφές που μπορούν πραγματικά να κάνουν να αισθανθείτε υγιείς. Δύο energy bites έχουν περίπου 120 θερμίδες και 8 γραμμάρια πρωτεΐνης. Κυρίως όμως τα έχετε ετοιμάσει εσείς, με διατροφικά «πλούσια» υλικά! 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]
Η συνταγή προσαρμόστηκε από το site Cooking Light.