Χωρίς σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τα δημόσια νοσοκομεία

22-01-2018

Χωρίς σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία! Τα περισσότερα μηχανήματα είναι παλιά μηχανήματα και ασυντήρητα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν συχνές βλάβες και να βγαίνουν για μέρες εκτός λειτουργίας. Για παράδειγμα σε μια διαδρομή από την Αττική έως τη Λάρισα υπάρχει μόνο ένας αξονικός τομογράφος  (15ετίας) στο νοσοκομείο Λαμίας, ενώ το «Αττικόν» εδώ και τέσσερα χρόνια παραμένει  χωρίς μαγνητικό τομογράφο.

Το θέμα ανέδειξε πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 16 νοσοκομεία δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο και περίπου 25 διαθέτουν τομογράφους παλιάς τεχνολογίας που παρουσιάζουν συχνά βλάβες.

Την ίδια στιγμή, η κατανομή των μηχανημάτων έχει γίνει με άναρχο τρόπο. Ενδεικτικό είναι ότι νοσοκομείο προμηθεύτηκε μαγνητικό τομογράφο με «πηνίο» και λογισμικό ώστε να κάνει και εξετάσεις μαστού, όταν δεν διαθέτει καν τμήμα μαστού. Νοσοκομείο που δεν έχει ακτινοθεραπευτικό τμήμα προμηθεύεται σύστημα ακτινοχειρουργικής ενώ μικρά περιφερειακά νοσοκομεία που μπορεί να μην έχουν επεμβατικό καρδιολογικό τμήμα, θέλουν να αγοράσουν αξονικό τομογράφο 64 τομών, όταν τόσες τομές χρειάζονται μόνο για την απεικόνιση της καρδιάς