ΕΟΦ: Επικίνδυνα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν κατακλύσει την αγορά

25-01-2018

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός επικίνδυνων φαρμακευτικών προϊόντων που διαφημίζονται και διακινούνται στη χώρα μας ενώ δεν διαθέτουν  άδεια κυκλοφορίας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή! Στη σχετική λίστα προστέθηκε ακόμη ένα προϊόν το οποίο διαφημίζεται ως αντιμυκητιακό φάρμακο αλλά και προϊόντα για απώλεια βάρους κ.α.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ε.Ο.Φ., μέσω της ιστοσελίδας www.eu-meds.net/gr διακινούνται αντίγραφα συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων, (προϊόντα για στυτική δυσλειτουργία, για απώλεια βάρους κλπ), με ξενόγλωσση συσκευασία και χωρίς άδεια κυκλοφορίας. Παράλληλα, μέσω ιστοσελίδων, διαφημίζεται και διακινείται, ως αντιμυκητιακό φάρμακο, το προϊόν Onycosolve, χωρίς να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου στη χώρα μας.

Eφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθουν στη κατοχή τους τα παραπάνω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Επισημαίνεται δε ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές,  μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, καθώς δεν διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων.

Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΦ, κατόπιν ενημέρωσης από τις Διευθύνσεις των Ρυθμιστικών Αρχών των κρατών μελών (Heads of Medicines Authorities – ΗΜΑ), προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση των προϊόντων MAXILLIUM, ULTIM8, GOBILOR και BAMBOO-X. Τα συγκεκριμένα προϊόντα διακινήθηκαν ως συμπληρώματα διατροφής μέσω διαδικτύου, ενώ δεν αποκλείεται η πώλησή τους και από καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής/φυτοθεραπείας. Κατά συνέπεια, είναι πιθανή η διάθεσή τους, δια των ίδιων οδών, και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου που διενεργήθηκε από την Αρμόδια Αρχή της Ισπανίας, τα συγκεκριμένα προϊόντα περιέχουν τις μη δηλωθείσες φαρμακευτικές ουσίες ταδαλαφίλη (MAXILLIUM), σιλδεναφίλη (GOBILOR, BAMBOO-X) και συνδυασμό των δύο (ULTIM8). Η ταδαλαφίλη και η σιλδεναφίλη συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Συνεπώς, κατά τη χρήση των ανωτέρω μη εγκεκριμένων προϊόντων, ενέχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του χρήστη. Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

 

Attachments area