Σεξ: Πως μας κάνει πιο έξυπνους

29-01-2018

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πως το σεξ έχει οφέλη για την υγεία μας, όπως η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, η καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, η μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο αλλά και η καλύτερη διάθεση. Το σεξ βέβαια μπορεί να τονώσει και τον εγκέφαλο και να μας κάνει πιο έξυπνους!

Σε μελέτη που έγινε το 2010, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του συχνού σεξ στον εγκέφαλο αρσενικών ποντικιών. Κάποια από τα πειραματόζωα στερήθηκαν τη σεξουαλική επαφή –έκαναν σεξ μόνο μία φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων– ενώ άλλα έκαναν σεξ δύο φορές τη μέρα για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLoS ONE, τα ποντίκια που ήταν πιο ενεργά σεξουαλικά παρουσίασαν ανάπτυξη στους νευρώνες του εγκεφάλου τους και παράλληλα είχαν χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες στον οργανισμό τους. Οι επιδράσεις αυτές υποδεικνύουν ότι το συχνό σεξ ενισχύει τη νοητική λειτουργία και ταυτόχρονα καταπολεμά το στρες. Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, αντίστοιχες επιδράσεις έχει το σεξ και στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τα παραπάνω έρχονται να συμπληρώσουν παρόμοια ευρήματα σε ανθρώπους. Για παράδειγμα, μελέτη στην επιθεώρηση Psychoneuroendocrinology έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που δηλώνουν ερωτευμένοι παρουσιάζουν στο αίμα τους αυξημένα επίπεδα του λεγόμενου αυξητικoύ παράγοντα του νευρικού ιστού (NGF), μιας πρωτεΐνης που βοηθά τα νευρικά κύτταρα να επιβιώσουν αλλά και να αναπτυχθούν. Επίσης, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη του 2012 στην επιθεώρηση Journal of Social and Personal Relationships, όταν ένα ζευγάρι κάνει σεξ την επόμενη μέρα τα επίπεδα του στρες των δύο συντρόφων είναι σημαντικά μειωμένα.

Πιο πρόσφατα, βρετανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι έδειξε ότι το συχνό σεξ (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα) στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας οδηγεί σε καλύτερες επιδόσεις σε ποικίλες παραμέτρους της νοητικής λειτουργίας –όπως η μνήμη, η συγκέντρωση, η γλωσσική ευφράδεια αλλά και η επεξεργασία των οπτικών ερεθισμάτων– που λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση του δείκτη ευφυΐας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Ο γυναικείος εγκέφαλος διεγείρεται περισσότερο από τον ανδρικό
Σεξ: Αυτό ψάχνουν οι γυναίκες σε ένα one night stand