Γυναίκες: Ποιά διατροφικά συστατικά έχουν περισσότεο ανάγκη;

27-01-2018

H αλλαγή των διατροφικών συνηθειών αποτελεί τον ευκολότερη οδό για να βελτιώσει κανείς την υγεία του. Οι γυναίκες είναι πλασμένες από τη φύση τους να αντιλαμβάνονται καλύτερα τις ανάγκες του σώματός τους. Κάθε ηλικία όμως έχει τις δικές της απαιτήσεις, οι οποίες καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο γυναικείο οργανισμό.

Δυναμικές νέες γυναίκες

Σίδηρος: Μία από τις σημαντικότερες αποθήκες σιδήρου στον οργανισμό είναι το αίμα. Η έμμηνος ρύση (περίοδος) προκαλεί την απώλεια αίματος μία φορά το μήνα και αυξάνει τις πιθανότητες για έλλειψη σιδήρου ή αναιμία. Μάλιστα, στη χώρα μας η ανάγκη αγγίζει 1 στις 10 νεαρές γυναίκες. Η ίδια η φύση του σιδήρου δυσκολεύει την απορρόφησή του από τις τροφές, «δυσχεραίνοντας» τη θέση των γυναικών που αισθάνονται κόπωση και αδυναμία.Μπορεί η καλύτερη πηγή σιδήρου να είναι το κόκκινο κρέας, όμως η καθημερινή κατανάλωσή του δεν προτείνεται διατροφικά. Από την άλλη μεριά οι φυτικές πηγές σιδήρου δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές λόγω περιορισμένης απορρόφησης. Επιλέγετε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν οργανικό σίδηρο μαζί με βιταμίνη C για μέγιστη απορρόφηση.

Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο έχει πολλαπλή δράση στο γυναικείο οργανισμό. Αποτελεί τον αγγελιαφόρο του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Βοηθά το σώμα να διαχειριστεί το στρες, να προλάβει τις μυϊκές κράμπες και να ξεκλειδώσει την ενέργεια που κρύβεται στις τροφές. Η έλλειψη μαγνησίου κατά την έμμηνο ρύση αποτελεί συχνό φαινόμενο επιδεινώνοντας συμπτώματα όπως οι πόνοι περιόδου και οι ημικρανίες.

Βιταμίνες Β: Πρόκειται για την μία οικογένεια βιταμινών, οι οποίες συνδυάζονται αρμονικά για την ενεργοποίηση των γυναικείων ορμονών. Την ίδια στιγμή συμμετέχουν στο μεταβολισμό,  απελευθερώνουν ενέργεια μέσα στην ημέρα, ενισχύουν τη συγκέντρωση και τη διάθεση.

Για ισχυρές γυναίκες μετά τα 50

Ασβέστιο και βιταμίνη D: Με το πέρας των ετών πρώτο μέλημα για τον γυναικείο οργανισμό είναι η υγεία των οστών, η οποία εξασφαλίζεται με την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Για να καταφέρει όμως το πολύτιμο αυτό συστατικό να απορροφηθεί είναι απαραίτητη η παρουσία βιταμίνης D και μαγνησίου. Επιπλέον, με τα χρόνια πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν δυσανεξία στη λακτόζη περιορίζοντας την κατανάλωση γαλακτοκομικών, άρα και ασβεστίου!

Ωμέγα 3: Αποτελούν ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα συστατικά της διατροφής με οφέλη που εκτείνονται πολύ πέρα από τα αναμενόμενα! Αποτελεί το συμπλήρωμα διατροφής που θα πρέπει να βρίσκεται στο ντουλάπι κάθε ενήλικης γυναίκας μεγαλύτερης ηλικίας καθώς: κρατά κοφτερό το μυαλό, προστατεύει την καρδιά και τα μάτια και μειώνει τη χοληστερόλη.

Βιταμίνη Ε: Είναι η βιταμίνη που αγαπούν όλες οι γυναίκες! Η αντιγηραντική της δράση βασίζεται στην ικανότητά της να αναπλάθει τα κύτταρα του δέρματος, ενώ προστατεύει από την UVB ηλιακή ακτινοβολία λόγω της αντιοξειδωτικής της ιδιότητας,

Έλαιο νυχτολούλουδου: Οι εξάψεις αποτελούν ένα από τα πλέον ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, και την πρώτη αιτία για την οποία αναζητούν ιατρική συμβουλή οι γυναίκες. Τη φυσική, χωρίς παρενέργειες λύση, στην ανακούφιση των εξάψεων δίνουν τα καλά ωμέγα 6  που περιέχει το έλαιο νυχτολούλουδου. Το φυσικό αυτό συστατικό περιορίζει τόσο τη συχνότητα, όσο και την ένταση των συμπτωμάτων.

Ιδιαίτερες ανάγκες παρουσιάζουν αρκετές ακόμα ομάδες γυναικών. Σε αυτές ανήκουν εκείνες που:

  • Θέλουν να αποκτήσουν παιδί και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από φολικό οξύ.
  • Βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης και χρειάζονται σίδηρο, ασβέστιο και φολικό οξύ.
  • Γυναίκες αθλήτριες που ωφελούνται από τον σίδηρο και το ασβέστιο.
Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com