Τέλος στα σενάρια για μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών από τον Ανδρέα Ξανθό

29-01-2018

Τέλος στα σενάρια για μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών βάζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ. Όπως είπε, οι επικουρικοί (που παρατάθηκε η θητεία τους μέχρι και το τέλος του 2018) δεν μπορούν να γίνουν αορίστου χρόνου. Όπως τόνισε, η μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα.

Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, ο αριθμός των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο έχει συγκεκριμένη «οροφή» κάθε χρόνο (με βάση τη σχέση προσλήψεων/αποχωρήσεων)  λόγω του Μνημονίου.  «Η δυνατότητα μονιμοποίησης των γιατρών αυτών που έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη διεκδίκηση μιας θέσης από τις 2760 που έχουμε μέχρι σήμερα προκηρύξει ή πρόκειται να προκηρύξουμε μέσα στο 2018», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι «ήδη 140 επικουρικοί γιατροί από αυτούς που παρατείναμε τη θητεία τους έχουν πάρει μόνιμη θέση στο ΕΣΥ. Η  προϋπηρεσία του επικουρικού γιατρού μοριοδοτείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό και αποτελεί ένα σημαντικό bonus στις κρίσεις».

Σε ότι αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι το 2017 τοποθετήθηκαν 700 μόνιμοι γιατροί (400 από πρόσφατες και 300 από παλιές κρίσεις που «ξεπαγώσαμε»), 900 επικουρικοί γιατροί, 4.000 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων μέσω ΟΑΕΔ, και πάνω από 400 επαγγελματίες υγείας μέσω του προγράμματος Philos για το προσφυγικό.

Για το 2018 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η προκήρυξη 7Κ/2017 που αφορά περίπου 2.000 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, να ολοκληρωθούν οι κρίσεις για τους 1.260 γιατρούς και να προκηρύξουμε με το νέο σύστημα τις υπόλοιπες 1.500, ελπίζοντας στην ταχύτερη διεκπεραίωση των κρίσεων, σημείωσε.