Διαδικασίες- εξπρές για τις υιοθεσίες και την αναδοχή στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

01-02-2018

Διαδικασίες -εξπρές για τις υιοθεσίες και την αναδοχή, προωθεί με νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δραστική μείωση του χρονικού διαστήματος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υιοθεσίας, βάσει δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι εντός τριών μηνών από την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η βεβαίωση καταλληλότητας των υποψήφιων γονέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθιερωθούν ενιαία κριτήρια για όλους τους ενδιαφερόμενους ενώ προβλέπεται η δημιουργία Εθνικού Μητρώου υποψηφίων αλλά και  εγκεκριμένων θετών  ή και αναδόχων γονέων. Επίσης, θα δημιουργηθεί Ειδικό Μητρώο, στο οποίο θα εγγράφονται τα στοιχεία των ανηλίκων που φιλοξενούνται σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας είτε λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου είτε ως ιδιωτικού δικαίου.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, συγκροτείται Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑνΥ), με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας, Εισαγγελέα Ανηλίκων, νομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και εμπειρογνώμονες .Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει συνεργασία με μέλη του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), ώστε να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εντός του χρονοδιαγράμματος.

Υπογραμμίζεται ότι όλοι οι φάκελοι θα είναι απόρρητοι, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.