Παραμένει ανήσυχη και επιμένει στις προσλήψεις των επικουρικών γιατρών η ΟΕΝΓΕ

02-02-2018

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με καθησυχαστικά δελτία τύπου αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΟΕΝΓΕ μετά τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί της την Τετάρτη 1/2 με τον υπουργό υγείας κο Ξανθό και αφού είχε προηγηθεί η πανελλαδική απεργία της 31/1. με αίτημα. Οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Υγείας αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, βασιζόμενο στο υπάρχον αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο (Σύνταγμα, Προεδρικά Διατάγματα κλπ.) κρίνει ότι η παράταση των συμβάσεων 1600 συναδέλφων επικουρικών (600 γιατροί και 1000 λοιπό επικουρικό προσωπικό) δεν ήταν νόμιμη.

“Για μία ακόμη φορά επιχείρησε να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης. Ισχυρίστηκε ότι θα φροντίσει οι 600 επικουρικοί γιατροί που θίγονται από την συγκεκριμένη απόφαση του κλιμακίου Ε.Σ, να εξαντλήσουν την θητεία τους που λήγει 31/12/2018”.

Στα επίμονα ερωτήματα της Ομοσπονδίας όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί ότι δε θα απολυθούν και ότι θα συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά μετά την δημοσίευση της απόφασης δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση.  Η ΟΕΝΓΕ επίσης αναφέρει:

“Ενημερωθήκαμε ότι τελικά  η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει στείλει έγγραφο προς τους Επιτρόπους να υπογράφουν τα εντάλματα πληρωμής μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης.”   

Παρόλα αυτά αρκετοί συνάδελφοι σε διάφορα νοσοκομεία ακόμα δεν έχουν πληρωθεί για το μήνα Δεκέμβριο επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ ενώ σχετικά με τους επικουρικούς γιατρούς, η κυβέρνηση εμμένει στην απόλυσή τους με τη λήξη της θητείας τους. Έτσι πετιέται κυριολεκτικά στη ανεργία και απαξιώνεται ένα σημαντικό τμήμα του αξιόλογου και αξιόμαχου επιστημονικού δυναμικού που έχει αποκτήσει πολύτιμη συσσωρευμένη εμπειρία δουλεύοντας στο δημόσιο σύστημα Υγείας υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ διευκρινίζοντας τα εξής:

Για να επαναπροσληφθεί ο ίδιος συνάδελφος, θα πρέπει το νοσοκομείο να ξαναζητήσει την θέση και να μην υπάρχει άλλος υποψήφιος στον σχετικό κυλιόμενο πίνακα της αντίστοιχης ΥΠΕ. Αυτό τη στιγμή που τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ στενάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων, που οι κενές  οργανικές θέσεις γιατρών, είναι πάνω από 6500. Τη στιγμή που ακόμα και αν παραμείνουν οι 2850 επικουρικοί γιατροί που εργάζονται σήμερα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ακόμα και αν διοριστούν επιπρόσθετα και οι 1045 συνάδελφοι που είναι υποψήφιοι στους κυλιόμενους πίνακες των ΥΠΕ, πάλι  θα έχει καλυφθεί μόλις το 50%  των κενών που η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί  πως υπάρχουν.

Οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών εξακολουθούν να γίνονται «με το σταγονόμετρο». Από τις 1200 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί το 2017 έχουν διοριστεί λιγότεροι από 400. Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς, είναι πολύ πιθανό την ίδια τύχη να έχουν και οι υπόλοιπες 1560 θέσεις που υποτίθεται πως θα προκηρυχθούν το 2018.

Ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε προκλητικά ΑΤΟΠΟ το αίτημα μας να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ομολόγησε με κυνικό τρόπο ότι «το μνημόνιο δεν μας το επιτρέπει». Αυτοί που θα «έσκιζαν τα μνημόνια», που θα «τα καταργούσαν με ένα νόμο και ένα άρθρο» αναμασούν τα χιλιοειπωμένα χρεοκοπημένα επιχειρήματα για τους «μνημονιακούς περιορισμούς της χώρας που δεν τους θέλουμε αλλά μας επιβάλλονται», για «κύκλους μέσα στο ίδιο το κράτος (δικαστές, ΑΣΕΠ κλπ) που δημιουργούν εμπόδια στην κυβερνητική θέληση» για να συμβιβαστούμε με τη σημερινή αθλιότητα.