Πέντε άνθρωποι 39 έως 79 ετών έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας της γρίπης

02-02-2018

Συναγερμός έχει σημάνει στην υγειονομική κοινότητα  για την γρίπη καθώς πέντε  άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από επιπλοκές μετά τη νόσησή του με τον ιό. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικά έχουν καταγραφεί έξι  θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με νοσηλεία σε ΜΕΘ και όπως τονίζεται κανένας δεν είχε εμβολιαστεί για την γρίπη, ενώ τα πέντε (83,3%) από τα έξι  θύματα, ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός.

Πρόκειται για πέντε άνδρες και  μία γυναίκα, με εύρος ηλικιών από 39 έως 79 έτη. Από τα  δύο (33,3%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα τέσσερα (66,7%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα  δύο στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερόμενα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών ένα ανήκε στον υπότυπο Α (Η1Ν1) και ένα ανήκε στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Συνολικά, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν καταγραφεί 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Πρόκειται για 16 άνδρες και 8 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 79 έτη, εκ των οποίων τα 16 (66,7%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 8 (33,3%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Από τα 24 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα  δύο (8,3%), ενώ τα  17 (70,8%) ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Ιλαρά

Στο μεταξύ, 100 νέα κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό στα   1.362, με μεγαλύτερη συχνότητα στην Ν. Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά) και άτομα από το γενικό πληθυσμό που στην πλειονότητα τους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.