Viva Maestro!

04-02-2018

Ως γνωστό, είθισται στη συμφωνική μουσική η τελευταία νότα ενός κομματιού να μην αποτελεί πάντα και το τέλος της μουσικής, με συνέπεια τα χειροκροτήματα κάποιων απαίδευτων θεατών, να προκαλούν την αμηχανία των μουσικών αλλά και να εμποδίζουν τη μουσική μέθεξη των άλλων θεατών, που ξεσπούν και αυτοί ενίοτε με τη σειρά τους, στα εξίσου εκνευριστικά  σσσττττ.

Κάτι τέτοιο συνέβη στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, με το κουαρτέτο εγχόρδων που ακολούθησε την παρουσίαση του λευκώματος για τα 100 χρόνια του υπουργείου Υγείας ερμηνεύοντας τη “Mικρή Νυχτερινή Σύνθεση” του  Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Το λεύκωμα, ένα συνοπτικό και πρωτότυπο έργο που ανέλαβε μία ομάδα* του υπουργείου με τη βοήθεια καταξιωμένων ακαδημαϊκών και ιστορικών της υγείας αποτυπώνει σε 120 σελίδες, την ιστορία της κοινωνικής πολιτικής και της δημόσιας υγείας της χώρας, από την ίδρυση του υπουργείου Υγείας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1917, ως υπουργείο Περιθάλψεως μέχρι σήμερα. Καταστροφές, προσαρτήσεις εδαφών, αυξήσεις πληθυσμού, μετακινήσεις, επιδημίες, πόλεμοι, δικτατορίες, οικονομικές κρίσεις… Αναφορές και παραπομπές σε μεγάλες στιγμές και κρίσιμες τομές μαζί με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αποτυπώνουν όχι μόνο την ιστορία της υγείας της χώρας αλλά και την ιστορία του τόπου μας.

Με 154 υπουργούς υγείας σε 100 χρόνια, μας έρχεται ένας υπουργός κάθε 8 μήνες. Δεν το λες και ότι το καλύτερο, αλλά είναι η μοίρα του τόπου. Να μου πεις, είναι μέσα και οι υπηρεσιακοί υπουργοί που είναι υπουργοί του μηνός. Τέλος πάντων…

113 κυβερνήσεις, 154 υπουργοί υγείας λοιπόν, με τον 154ο να είναι ο Ανδρέας Ξανθός,  ο τυχερός που σε αυτόν κλήρωσε η σπουδαία αυτή επέτειος. Οι άλλοι που δεν τους …κλήρωσε δεν ήρθαν! Θύμωσαν γιατί δεν προσκλήθηκαν όπως έπρεπε και γιατί δε θα τους δινόταν η δυνατότητα να μιλήσουν; Σε κάθε περίπτωση απαξίωσαν όχι απλώς να τιμήσουν την εκδήλωση, αλλά να τιμήσουν το θώκο που υπηρέτησαν. Με εξαίρεση τον κο Παναγιώτη Κουρουμπλή που ήταν εκεί (λογικό!), από τους προηγούμενους υπουργούς ήταν μόνο η κα Μαριέττα Γιαννάκου, μία μάλιστα από τις τρεις μόνο γυναίκες υπουργούς υγείας, που είχαμε αυτά τα 100 χρόνια. Οι άλλες να παρενθέσουμε πως ήταν η Λίνα Τσαλδάρη (η πρώτη ιστορικά γυναίκα υπουργός) και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ίσως κάποιοι δεν ήρθαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων (!) άλλων προβλημάτων, ή απλώς από μικροψυχία! άλλοι δεν ήρθαν επειδή όπως είπε ο κος Ξανθός τους το απαγόρευσε το κόμμα τους!

Τελικά  η επετειακή εκδήλωση μετατράπηκε σε φιέστα προσωπική και ευκαιρία προβολής του κυβερνητικού έργου. Κρίμα και για τους μεν, αλλά και για τους δε.

Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι έτσι θα γίνονταν και εάν ήταν η ΝΔ,  στην κυβέρνηση. Το έχει και αυτό, η μοίρα αυτού του τόπου από παλιά, να μην συμφωνούμε ούτε στα μεγάλα, ούτε στα μικρά. Και μια που είναι επίκαιρος ο Μέγας Αλέξανδρος, να θυμίσουμε ότι οι Λακεδαιμόνιοι αρνήθηκαν να τον ακολουθήσουν στην εκστρατεία του,  γιατί δε θα ήταν αυτοί που θα ηγούντο και προτίμησαν να μείνουν πίσω. Έτσι οι 300 περσικές ασπίδες που γύρισαν στην Αθήνα, (και όχι στην Πέλλα), με εντολή του Αλεξάνδρου για να παρουσιάσουν τη νίκη των Ελλήνων εναντίον των βαρβάρων στο Γρανικό ποταμό, συνοδεύονταν  από την επιγραφή, « Αλέξανδρος του Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων». Για να μην ξεχνιόμαστε…

Αφού λοιπόν δεν ξεχνιόμαστε να επιστρέψω στο χειροκρότημα, όπου έχω μία μικρή αμφιβολία, για το γιατί χειροκροτούσε ανάμεσα στα μουσικά μέρη η πλειοψηφία των παρισταμένων, στη συναυλία του Μεγάρου – ανάμεσα στους οποίους στην πρώτη σειρά καθόταν και ο κος Φλαμπουράρης. Ήταν πράγματι από την ικανοποίηση των ώτων, ή μήπως από χαρά που νόμιζαν πως τελείωνε επιτέλους το κομμάτι. Επισημαίνω όμως ότι δεν ακούστηκε κανένα μπράβο, ούτε καν ένα Viva Maestro!!!  Α, επίσης δεν άναψε κανένας αναπτήρας. Ίσως  βέβαια εάν ήταν ο κος Πολάκης να ήταν διαφορετικά…

 

*Οι άνθρωποι που εργάστηκαν για το επετειακό λεύκωμα των 100 χρόνων του υπουργείου υγείας, “Ένας Αιώνας Υγείας”, είναι οι εξής:

Κατερίνα Γαρδίκα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας ΕΚΠΑ

Θεόδωρος Δαραβέσης Καθηγητής Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής ΑΠΘ

Αγάπη Καρέλα Ιστορικός ΕΣΔΥ

Γιάννης Κυριόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας ΕΣΔΥ

Αντώνης Λιάκος Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ

Γεώργιος Ντουνιάς Διευθυντής Τομέα Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Υγείας

Φιλομήλα Ραϊδου Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων Υπουργείο Υγείας