“Ανοσοθεραπεία” η νέα μεγάλη ελπίδα στην μάχη κατά του καρκίνου

04-02-2018

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), o κος Μιλτιάδης Ζήσης ιατρικός διευθυντής της Bristol Myers Squibb, απαντά στα ερωτήματα του Healthview σχετικά με την ανοσοθεραπεία, το τελευταίο όπλο της ιατρικής επιστήμης στον αγώνα κατά του καρκίνου.

Ανοσοθεραπεία στη μάχη κατά του καρκίνου: Τι είναι;

 H Ανοσοθεραπεία είναι μία καινοτόμος θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού, ώστε να καταπολεμήσει και, ιδανικά, να καταστρέψει το καρκινικό κύτταρο.

 Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ανοσοθεραπείας;

 Tα βασικά πλεονεκτήματα της Ανοσοθεραπείας σε σχέση με τις συμβατικές θεραπείες, όπως επιβεβαιώνεται από κλινικές μελέτες, είναι η μεγάλη διάρκεια της ανταπόκρισης της νόσου σε αυτήν, σε συνδυασμό με την πιθανότητα μακροχρόνιας επιβίωσης των ασθενών με καλή ποιότητα ζωής.

 Μπορεί να είναι αποτελεσματική σε όλους τους ασθενείς;

 Η Ανοσοθεραπεία είτε ως μονοθεραπεία, είτε ως συνδυασμός ανοσοθεραπευτικών παραγόντων, είναι αποτελεσματική τόσο σε επίπεδο αύξησης της ανταπόκρισης όσο και ως προς τη  βελτίωση της συνολικής επιβίωσης σε ένα ποσοστό του συνόλου των ασθενών το οποίο ποικίλλει ανάλογα με την ένδειξη, τη χρονική επιλογή χορήγησής της κατά τη διάρκεια της θεραπείας και τα χαρακτηριστικά του ασθενή. Στην παρούσα φάση υπάρχουν σε εξέλιξη ερευνητικά προγράμματα για ανεύρεση βιοδεικτών με σκοπό να  βελτιώσουν περαιτέρω την δυνατότητα επιλογής των ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων στους κατάλληλους ασθενείς.

 Συνδυάζεται με τις παραδοσιακές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία;

 Η Ανοσοθεραπεία χρησιμοποιείται επί του παρόντος στην Ευρώπη, βάσει ένδειξης, σε διάφορους τύπους κακοήθειας, είτε ως μονοθεραπεία (κυρίως) είτε ως συνδυασμός ανοσοθεραπευτικών παραγόντων μεταξύ τους, αλλά σύντομα αναμένεται να είναι διαθέσιμη και συνδυαστικά με άλλες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, ενώ είναι σε εξέλιξη κλινικές μελέτες σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία και στοχεύουσες θεραπείες.

 Ποιες είναι οι παρενέργειες;

 Η Ανοσοθεραπεία εμφανίζει ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τον βασικό μηχανισμό δράσης και οι οποίες χαρακτηρίζονται από  «φλεγμονώδους» τύπου αντιδράσεις όπως: δερματίτιδα, διάρροια – κολίτιδα, πνευμονίτιδα, διαταραχές από τους ενδοκρινείς αδένες κλπ, οι οποίες είναι  στην πλειοψηφία τους διαχειρίσιμες.

 Για ποιες μορφές καρκίνου ενδείκνυται

 Επί του παρόντος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα η Ανοσοθεραπεία χρησιμοποιείται ως μονοθεραπεία αλλά και ως συνδυασμός στο προχωρημένο μελάνωμα, και ως μονοθεραπεία στον προχωρημένο – μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, στον προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνο, στον ουροθηλιακό καρκίνο, στο κλασικό λέμφωμα Hodgkin και στον προχωρημένο καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

 Πόσες κλινικές μελέτες κάνει η BMS στην Ελλάδα και πόσοι ασθενείς συμμετέχουν σε αυτές;

Η BMS έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε ένα μεγάλο αριθμό κλινικών μελετών στην Ελλάδα  με συμμετοχή περισσότερων από 350 ασθενών σε αυτές, ενώ 190 ασθενείς συμμετείχαν σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης ή παρηγορητικής αγωγής, δείχνοντας έμπρακτα την ευαισθησία της και το υψηλό αίσθημα ευθύνης για τον  ασθενή στην Ελλάδα. Σήμερα είναι σε εξέλιξη 19 κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙΙ, ενώ αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν άλλες 9.