Τσίπρας: Ένα μνημόνιο για τον ελληνικό λαό στοίχισε η Novartis

12-02-2018

Ως τη μόνη θεσμική οδό χαρακτήρισε τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε μάλιστα όλους όσοι μιλούν για παραγεγραμμένα αδικήματα  πως δεν κάνουν τίποτα άλλο «παρά να κραυγάζουν ενοχή ή συγκάλυψη».

Ο Πρωθυπουργός αν και – όπως είπε – «δεν είμαι νομικός» τόνισε ότι «το κλειδί σε αυτή την υπόθεση κρύβεται σε μια φράση του νόμου περί “κατά την άσκηση των καθηκόντων” γιατί μόνο τα αδικήματα που τελέσθηκαν κατά την άσκηση παραγράφονται. Αυτά που δεν εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία έχουν την παραγραφή που προβλέπει ο νόμος. Η μόνη αρμόδια να κρίνει ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί είναι η προανακριτική επιτροπή».

Και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε από τον λαό η Novartis ενώ ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι η υπόθεση αυτή είναι και ένας από τους λόγους που κατέληξε η χώρα εκεί που κατέληξε.

Απαντώντας σε όσους αντιδρούν στη δημοσιοποίηση της υπόθεσης έκανε λόγο για «δημαγωγία κάθε φορά που κάποιος πιάνεται στα πράσα» και προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε ούτε μια περίπτωση αποκάλυψης σκανδάλου που να μην έπαιξε γνωστή κασέτα πολιτικής δίωξης και σήμερα πάλι τα ίδια βλέπουμε, τα ίδια τετριμμένα, τοξικά, υπονομευτικά». «Άλλο η πολιτική εκτίμηση άλλο η πολιτική εικασία και άλλων να είμαστε ενώπιον συγκεκριμένων καταγγελιών σε μια ογκώδη δικογραφία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, μόνο για την υπόθεση της Novartis, το κόστος είναι αρκετών δισ. ευρώ, μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για το 2002-2010 η ζημιά για το Δημόσιο είναι 23 δισ. δηλαδή ένα μνημόνιο σχεδόν, πάνω από το 10% του ΑΕΠ. «Αν αυτά τα 23 δισ είχαν μείνει στα ταμεία, ίσως να είχαμε αποφύγει τα μνημόνια γενικά», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.